loading...
Србија

МИНИСТАР ПОТВРДИО! Сјајне вести за грађане: Данас вам на рачун леже новац! Ево о чему је реч!

БЕОГРАД – Запосленима у здравству данас ће на име једнократне новчане подршке бити уплаћено по 10.000 динара, изјавио је данас министар финансија Синиша Мали.

Министарство је саопштило да је за ту сврху из буџета издвојено 1,55 милијарди динара, односно око 13 милиона евра.

“Сви здравствени радници ће добити ову једнократну помоћ од државе. Кад то кажем, мислим и на оне који су запослени у самом здравственом систему, војноздравственим установама, здравственим радницима запосленим у Министарству унутрашњих послова као и здравственим радницима који раде у установама социјалне службе чији се рад финансира средствима из буџета”, изјавио је Мали.

Он је прецизирао да у ужем здравственом систему ради 120.000 људи, док их је заједно са запосленима уосталим службама око 130.000 људи.

Новац ће добити и немедицинско особље које ради у здравственом систему, јер је и њихова подршка у овој заједничкој борби неупитна – од возача у хитној помоћи, па до чистачица којима је вишеструко увећан обим посла.

Министар је додао да ће ће новац добити и медицински радници како у ковид тако и у нековид режиму пошто су и они ван ковид система оптерећени због већег броја пацијената које морају да приме јер су им колеге ангажоване на другим пословима.

– Ми никада нисмо имали до сада овакву здравствену кризу. Уложили сте огромне напоре да здравствени систем функционише у оваквим условима, а када је реч о капацитетима и лечењу, под огромним је притисцима. Ви сте за нас хероји нашег доба”, поручио је министар запосленима у здравству.

Додао је да ће држава учинити све да услови у којима раде буду што бољи и достојни рада у 21. веку. Он је подсетио да су плате запослених у здравству само у последњих годину дана повећане око 30 процената.

Напоменуо је да су ове године огромна средства издвојена из буџета како би здравствени систем функционисао, а да је ребалансом буџета који је недавно усвојен дата могућност да се још јаче настави борба против коронавируса.

– Издвојили смо девет милијарди динара за завршетак две посебне ковид болнице – у Крушевцу и у Београду, односно Батајници. Почетком децембра биће отворена болница у Батајници и ми се надамо да ће тај нови капацитет од 1000 лежајева растеретити друге болнице. У плану је и наставак реконструкције других општих болница и домова здравља по целој Србији, набавка медицинске опреме и лекова, рекао је он.

Објаснио је да држава улаже ванљудске напоре да набави вакцину што пре.

“Много тога не зависи од нас већ од тога када ће вакцина бити регистрована и произведена у довољним количинама да буде дистрибуирана”, изјавио је он и додао да се преговора са више произвођача.

Он је оценио да држава не може да добије ову битку сама и додао да је важно да дође до свести сваког грађанина да од његовог одговорног понашања данас зависе и здравље његових најмилијих, али и стање здравства и економије у целини.

Мали је изјавио да је буџет Србије стабилан и да има снаге да издржи ову кризу.

– Пажљивим планирањем сваког динара, ми смо успели да задржимо ниво улагања у капиталне пројекте и инфраструктуру на задовољавајућем нивоу као и прилив страних директних инвестиција који је око 1,8 милијарди евра од почетка године. Имамо најмањи привредни пад у Европи и он ће бити око -1%, закључио је он.

 

 

 

 

 

 

Извор: (Курир.рс/Тањуг)

 

loading...