Регион

МИТРОПОЛИТ АМФИЛОХИЈЕ ЈЕ ИМАО ПОСЛЕДЊУ ЖЕЉУ: Испунио му је владика Атанасије

КРИПТА у којој су сахрањени земљи остаци митрополита Амфилохија посута је земљом из Јасеновца, са Косова и Метохије и Црне Горе.

Тиме је испуњена једна од митрополитових жеља. Да почива у подгоричком храму који је духовни центар Митрополије, а који је саграђен у његово време и да, ковчег и крипта буду посути земљом са три дела „српске земље“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Земља из Јасеновца са Косова и Ме тохије и Црне Горе, су три места која сведоче о страдању српског народа али и његовом уздизању и победи.

Да се испуни ова митрополитова жеља побринуо се његов сабрат и најбољи пријатељ владика Анатасије (Јевтић). Управо њих двојица „Ђедо и Таса“ били су нераздвојни током ратних година, али и неуморни борци за Косово и Метохију.

Подгорички храм чија је градња почела пре рата настављена је захваљујући митрополиту Амфилохију.

Саборни храм Христовог Васкрсења започет је 1993.године и његова градња и иконописање трајали су 20 година.

Храмом доминирају два пирга – куле висине по 26,7 метара, у чијим поткровљима је смјештено 17 звона. Најгабаритније је тешко 11 тона и највеће је звоно на Балкану.У подножју пиргова налазе се параклиси (мале цркве), посвећене Светом Симеону Мироточивом (у њему се налази крстионица ) и Светом Јовану Владимиру.

Извор: Блиц