Србија

МОРАТЕ ЗНАТИ! Директорка Батута открила све: Више од 50 одсто грађана ово наводи као први знак инфекције короном

Директорка Инстуитута за јавно здравље Батут Верица Јовановић каже да свакодбневни пораст број потврђених ковид пацијената указује да је епидемиолошка ситуација у Србији и даље нестабилна и да се може очекивати пораст броја инфицираних.

– Тренутно једини начин да се тај пораст броја инфицираних заустави је ношење маски, избегавање окупљања и примена других мера – рекла је Јовановић за ТВ Пинк.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Она је нагласила да је осим лечења заражених пацијената, важно да се делује превентивно и да се прекине даље ширење вируса.

Напомиње да је битно да уколико неко има повишену температуру, остане код куће, изолује се, прати стање и уколико дође до погоршања помоћ потражи у најближој ковид амбуланти.

– Са повећањем броја заражених пацијената, расте и број пацијената на болничком лечењу. Један број пацијената је у тешком стању, а расте и број преминулих – навела је она.

Ретко, али се дешава, да у четворочланој породици двоје укућана буду заражени, а двоје да није заражено. Јовановић објашњава да заражавање има везе са имунитетом сваке особе, а да ће наука у будућности дати одговор да ли постоје генетске предиспозиције за добијање вируса.

Више од 50 одсто грађана са сумњом на ковид, који дођу у Институт Батут на ПЦР тестирање, као први знак инфекције кажу да су изгубили чуло укуса и мириса.

– Пацијенти треба да знају да дуго траје опоравак и поједини укуси и мириси се дуже чекају на регенерацију. То је непријатно за пацијенте, ствара додатну нервозу – појашњава она.

Јовановић је апеловала на грађане да носе маску у затвореном простору, да се маска носи правилно- покривањем уста и носа, али и да се редовно проветрава затворен простор.

 

 

 

 

 

 

Извор: Телеграф.рс