Здравље

Морате знати! СТРУЧЊАЦИ ОТКРИЛИ 7 ГРУПА СИМПТОМА КОРОНЕ! Једна ствар их је посебно изненадила!

Научници и доктори заокупљени још увек покушавају да уђу у траг мноштву симптома које може имати особа заражена корона вирусом.

Научници с Медицинског Универзитета у Бечу сада би могли да унесу бар мало више реда у дугу листу назнака инфекције корона вирусом. Они су, наиме, утврдили седам различитих облика с благим током ове болести. Студија је објављена у часопису „Allergym“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Њихов примарни циљ је да открију како изгледа добар имунитет након оздрављења и на темељу чега се он може измерити. У ту сврху су имунолог Винфрајд Пикл, алерголог Рудолф Валент и њихове колеге испитале 109 особа које су преболеле корону, те испитали 98 здравих људи из контролне групе и извршили претраге њихове крви.

Седам група симптома Ковид-19

1. Симптоми слични грипу (температура, грозница, умор и кашаљ)

2. Симптоми прехладе (цурење носа, кијање, суво грло и зачепљен нос)

3. Болови у зглобовима и мишићима

4. Упале очију и слузокоже

5. Проблеми с плућима (упала плућа и отежано дисање)

6. Гастроинтестинални проблеми (укључујући пролив, мучнину и главобољу)

7. Губитак чула мириса, укуса и други симптоми

„У последњој групи смо могли установити да је више људи с младим имунолошким системом погођено губитком чула мириса и укуса“, каже директор студије и имунолог Винфрајд Пикл у интервјуу. Млади имулошки систем не мери се старосном доби пацијента, већ бројем имуних ћелија које су недавно мигрирале из тимуса (Т-лимфоцита). Може доћи и до преклапања између група симптома. Међутим, показале су се везе између различитих група и специфичних имунолошких параметара. На пример, ток болести праћен високом температуром у корелацији с имунолошким памћењем тела могао би указивати на релативно дуг имунитет. Губитак чула укуса и мириса, с друге стране, повезан је с вишим нивоом Т-лимфоцита.

Цовид-19: отисак прста у крви

На темељу анализе крви научници су успели да идентификују неке важне параметре Ковид-19. Открили су да та болест након десет недеља оставља значајне промене у имунолошком систему – такорећи, попут отиска прста у крви пацијента. Број гранулоцита, који су иначе одговорни за борбу против бактеријских патогена у систему, био је значајно нижи од уобичајеног у групи Ковид-19.

Друга инфекција корона вирусом (једва) могућа

У крви реконвалесцената могло се доказати и повећавање имуних ћелија које производе антитела. Што је код блажег облика болести била већа температура оболелог, био је и израженији имунитет на вирус.

„Сада знамо да су Б и Т-лимфоцити важни параметри када процењујемо вакцине“, каже Пикл.

Истраживање је пре свега показало да се људски имунитет „удвостручује“ у обрани од болести уз помоћ имунолошких ћелија и антитела. Задатак је сада применити ова сазнања, која би могли играти важну улогу у лечењу пацијената и развоју учинковите вакцине.

 

 

 

 

 

Извор: Kurir.rs/K.Đ/Net.hr/Deutsche Welle