Србија

НАЈНОВИЈА ВЕСТ! Кон потврдио: Затражили смо од власти увођење оштрих мера, све ће се знати до краја дана

КОРОНА тресе регион – у Србији је оборен рекорд броја новозаражених, али и умрлих од корона вируса.

Кризни штаб је заседао и разматрао је да ће бити уведене и нове мере, али је епидемиолог Предраг Кон да ниједна од њих, током седнице, није донета, не искључивши могућност да буду усвојене и објављене до краја дана.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Ништа није донето за сада – рекао је Кон.

– Медицински део је дао своје, тражио је прилично оштро да се нешто промени, за сада је то на ‘стенд бају’, не знам до када. Све је то и писмено послато, дакле, много тога је било комуникацијски већ раније. Ради се свакако о економском аспекту, процени која не може да буде за медицински део, то и контрола су тренутно највећи проблем – рекао је он.

– Сви у медицинском делу, јединствено, сматрамо да би требало озбиљно заоштрити и спровођење, и контролу мера и увођење додатних мера – рекао је он.

– Добро су нас чули, зна се шта смо тражили, не могу да кажем шта ће бити донесено јер ово свакако зависи од немедицинског дела. Ми смо то рекли и то врло експлицитно – рекао је он и објаснио да одлука о новим мерама зависи од више фактора.

– Не ради се о томе да неко нешто хоће или неће, ствар је у процени могућег за спровести, најбољег у овом тренутку и не сумњам да постоји добра намера свих да се ово заустави. Што се медицинског дела тиче, јасно је да контакте треба спречити и да треба спровести све то – рекао је он.

Изолација, карантин и вакцина

– У Скупштини ће бити измена Закона, да се дефинишу изолација, кућни карантин, превоз, шта су мере. Ситуација је катастрофална и неће се решити сама од себе, једино ограничавањем контаката – рекао је он.

Поводом најављене вакцине која стиже у Србију до краја децембра, Кон је рекао да ће примити „прву која буде доступна“.

– Поборник сам све три вакцине, она најављена данас ће сигурно бити прва. Ко буде хтео да сачека кинеску или руску, имаће могућност. Ја ћу примити прву која буде стигла, неће бити обавезна ни за кога, већ само за оне који раде са пацијентима. То је моје мишљење, али о томе не одлучује Кризни штаб, већ комитети – казао је он.

„Мере су у разматрању“

Још један члан Кризног штаба прокоментарисао је за Мондо данашњу седницу.

„Мере су у разматрању, и то је све што за сада могу да кажем,“ рекао је др Срђа Јанковић.

 

 

 

 

 

Извор: Мондо

Ознаке