Србија

НИЈЕ ДОБРО! Драматично упозорење доктора Тиодоровића! Ситуација је катастрофална, ЕВО ШТА НАС ЧЕКА ДО КРАЈА НЕДЕЉЕ

Корона вирус у Србији и даље букти, број заражених и умрли се повећава из дана у дан, а епидемиолози кажу да нам тек предстоје тешки дани.

Епидемиолог и Члан Кризног штаба Бранислав Тидоровић каже за РТС да ће и недеља пред нама бити веома тешка, а да ће крајем седмице доћи до једног лаганог смиривања.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Истиче да се заравњење криве не може очекивати пре половине децембра.

Он је навео да је ситуација у Нишу али и у целој Србији озбиљна, ванредна, у појединим великим градовима у централној Србији и Војводини – катастрофална.

Смиривање крајем недеље

„Гледајући са становишта попуњености болничких капацитета, гледајући са становишта стопе умирања која је врло висока – ми се налазимо у ситуацији када је веома важно да будемо свесни укупног кретања, организованости и концентрације на пословима које треба да ради здравствени систем, али и сви остали“, додао је Тиодоровић.

На питање шта даље можемо да очекујемо, Тиодоровић каже да ће и недеља пред нама бити тешка.

„Можемо очекивати да ће и ова недеља пред нама бити веома тешка, а да ће крајем недеље доћи до једног лаганог смиривања. То не мора да значи баш много оптимистички, али ће бити важно да смиримо и контролишемо чак и овако тешку ситуацију“, истакао је Тиодоровић.

Одговарајући на питање шта су сада највеће опасности, доктор каже да је потпуно неоправдана опасност „црни петак“.

„Мени није јасно зашто морамо да прихватамо све што је најлошије, а морам рећи да је то лоше чак и да је мирна ситуација. Погледајте земље на западу, Словенију, тамо ‘црни петак’ није ни постојао. Оно што се десило сада то не представља ниједан промил у смислу економске подршке, а непроцењиве штете наноси организованости здравствене службе и очувању здравља“, рекао је Тидоровић.

Сада је здравље најважније

„Ми се налазимо у једној ситуацији када морамо да рашчистимо шта је важније овога тренутка – овога тренутка је здравље најважније, чак и по цену економије. Ништа се неће десити страшно са економијом ако то буде 10, 15 дана потпуног смиривања и потпуне контроле над овом ситуацијом“, додао је доктор.

Говорећи о томе до када ће све ово трајати, Тиодровић каже да се заравњење криве не може очекивати пре половине децембра.

„То значи у правом том смислу. Можда ће доћи и пре тога до смиривања, али заравњење у правом то смислу, али и одржавање на високом нивоу ће потрајти још неко време. То значи да ћемо моћи да кажемо, то би било већ оптимистично, да ћемо до Нове године имати уочивљији пад и смиривање ситуације и да уђемо у нову годину у много мирнијој ситуацији“, истакао је Тиодоровић.

Када је реч о повратку нормалном животу, Тиодоровић истиче да је то могуће тек када стигне вакцина.

Мере до пролећа, вакцина даје повратак нормалном животу

„Постоје назнаке да ћемо је добити доста брзо. Али неће то бити количине којима ћемо моћи велики број људи да вакцинишемо, али ће по приоритету. Спремни смо у потпуности да такорећи да данас стигне вакцине знали бисмо шта треба да радимо и како би се она чувала, транспортовала и апликовала“, рекао је доктор.

Поручује да морамо бити свесни да ћемо још све ове мере морати да задржимо.

„Ја очекујем да тамо негде до пролећа мора да траје цео систем очувања ових мера, вакцинације и уз ту вакцинацију и подизање колективног имунитета моћи ћемо да стигнемо до једне потпуно контролисане ситуације“, нагласио је Тиодоровић.

На питање хоће ли здравствени систем издржати, Тиодоровић каже да је кадар највећи проблем.

„Све остало се може обезбедити, држава је ту учинила много. Али оно што је веома тешко и што се не ствара преко ноћи, за шта треба времена то су кадрови – лекари, медининске сестре, техничари. Морамо да очекујемо да ће ту бити још проблема, али мислим да се здравствени систем бори херојски и у веома тешким условима“, закључио је Тиодоровић.

 

 

 

 

 

 

Извор: РТС