Србија

НИЈЕ ДОБРО! Ево шта нас може чекати од 1. децембра, ако се настави ширење вируса!

Након неколико релативно мирних недеља Србија је, у трећем таласу корона вируса, који се прелио након снажног удара у региону и код нас, почела да бележи високе бројеве заражених

Осам месеци након првог забележеног случаја корона вируса у нашој земљи, Србија је јуче прешла црну бројку од хиљаду умрлих од ове заразе те је тако број преминулих од опаког вируса јуче се попео на 1.009. У последња 24 часа забележено су и 3.482 нова случаја заразе корона вирусом па је укупан број заражених у нашој земљи досегао 84.568, од чега је скоро 4.000 хоспитализованих.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Након неколико релативно мирних недеља Србија је, у трећем таласу корона вируса, који се прелио након снажног удара у региону и код нас, почела да бележи високе бројеве заражених. Јуче је премијерка Ана Брнабић, у циљу спречавања даљњег ширења епидемије, донела нове мере.

Тако је од јуче у Србији рад угоститељских објеката, тржних центара и продавница смањен до 21,00. Од овог су изузете апотеке, доставе хране, бензинске пумпе и привреда која мора радити трећу смену, нагласила је премијерка.

Мере ће остати на снази наредне две недеље, до 1. децембра. Премијерка је, одговарајући на новинарска питања, нагласила да у случају када ове мере не би донеле заустављање ширења епидемије, морали бисмо добити нове рестриктивније мере.

Три мере после 1. децембра које би могле ступити на снагу

На јучерасњој конференцији за медије премијерке Ане Брнабић неке мере су већ поменуте, а неке су одавно на столу као последња опција у случају наглог погоршања ситуације:

1. Полицијски час викендом

Да ће непоштовање постојећих мера довести до тога да Србија поново добије полицијски час викендом, како би се спречила масовна окупљања и прославе као и проводи по кафићима и сплавовима, зависиће пре свега од поштовања већ уведених мера о забрани окупљања више од 5 особа и о скраћеном раду кафића до 21 час. Уколико би постојеће мере заравнале раст заражених и он почео да пада, ова мера би остала по страни.

– Уколико буде најнеопходније, ми ћемо ићи са забраном кретања, али у овом тренутку ни не размишљамо о томе. Знамо да је то следећа мера, али сва предвиђања су да ће сада усвојене мере дати резултате и да ће број новозаражених почети да опада – рекла је Брнабић.

2. Смањење рада угоститељских објеката, продавница и трговачких центара до 18.00 часова

Ову меру Кризни штаб је већ предложио премијерки Брнабић као меру за коју се сматрало да би требало да буде уведена већ сада. Председник Вучић и премијерка Брнабић раније су говорили да ће учинити све да не дође до драстичних мера како би се што више сачувала привреда и радна места. Кризни штаб је сматрао да су угоститељски објекти где се млади окупљају и проводе у вечерњим часовима највећи извор ширења заразе тренутно.

– Са председником сам анализирала економско стање и ситуацију у привреди, као и како додатне мере могу утицати на привреду. Сложни смо око тога да идемо сада са овим кораком и да видимо какве ће резултате дати нова мера – рекла је она.

3. Обавезно ношење маски на отвореном простору

Сада још увек на нивоу препоруке у ситуацијама када је немогуће држати физичку дистанцу ни на отвореном (рецимо, на аутобуским стајалиштима), ова мера би ускоро могла бити и обавезна. С обзиром на то да долази хладније време, већа загађеност ваздуха услед ложења и активирања рада топлана, ношење маске на отвореном уједно би било делотворно и због овога.

Премијерка Ана Брнабић изјавила је јуче на конференцији за медије да ће се размислити о мери обавезног ношења маске на отвореном, али је додала да више верује у свест појединца, него у казнену политику. За неношење маске у затвореном простору казна за појединце сада је 5.000 динара.

Пред Србијом сада стоје две недеље у којима ће Кризни штаб пратити развој ситуације око ширења корона вируса. Уколико постојеће мере успешно стабилизују постојећу ситуацију, ове које су досад изречене могле би бити релаксиране или ће остати на овом нивоу ограничења.

Међутим, наставак погоршавања епидемије корона вирусом у нашој земљи који би довео до пуњења болничких капацитета и оптерећења здравственог система услед великог броја заражених водио би нас ка сигурном пооштровању постојећих мера, а три побројане би прве биле на столу.

 

 

 

 

 

Извор: Еспресо.рс/ Srbijadanas.com