Регион Србија

НИЈЕ ДОБРО! У албанском парламенту се тражи резолуција о „геноциду Србије“

Представник Покрета Самоопредељење у Албанији Ељвис Хоџа најавио је да ће тражити усвајање резолуције којом се осуђује „српски геноцид на Косову“.

Председница парламентарног Одбора за спољне послове Мими Кодељи, коментаришући изјаву Хоџе, рекла је за Еуроњуз Албаниа да је слична иницијатива предузета још пре 22 године, преноси Телеграфи.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Како је Кодељи додала, иницијатива је пропала због лоше координације између албанске и косовске политике.

Кодељи, која је била и министарка одбране у Влади Албаније, признала је део своје кривице због неусвајања резолуције у Скупштини Албаније којом би се на аргументован начин, путем доказа, осудио српски геноцид над албанским грађанима, додајући да око овог питања косовска и албанска политика нису биле јединствене.

„Када би копали по скупштинској архиви пронашли бисте резолуцију од пре 22 године, из 1998., као и једну изјаву из 2000. везану за то питање. Дошло је до неслагања између наше и косовске политике која је заинтересована да подигне глас и изнесе питање геноцида пред међународне инстанце“, истакла је Кодељи.

Како је додала, албанска и косовска политика би требало да буду уједначене и да покрену ово питање које би требало затворити.

„Али ми смо више веровали у правду међународних судова или ЕУ и ЕК везано за ово питање које много значи у историји албанског народа, попут рата на Косову“, оценила је Кодељи.

Како је додала, са друге стране треба „ископати“ извештаје коју су још увек ту.

„Могли бисмо успоставити заједничку структуру и ископати податке који говоре о геноциду, што никад нисмо у потпуности евидентирали у једном документу са којим бисмо једногласно говорили као представници албанске и косовске државе“, рекла је Кодељи.

Према речима бивше албанске министарке одбране, резолуција, за коју како каже још има времена, не треба да обухвата само осуду.

„Морамо говорити о реалности на којој је исписана историја, а да би се та историја исписала на поштен начин, треба је доказати, а не делити као политички став. Дошли смо до тога да лидери ОВК иду пред Специјални суд без чињеница, без података, без сведока, само на основу тенденциозног извештаја, а у међувремену смо дошли до резолуције без да смо конкретно сагледали шта су учинили Срби на територији Косова са Албанцима и другима“, рекла је Кодељи, преноси портал „Б92“.

Како сматра, у међувремену се у Србији сви, осим Милошевића, крију иза политичких позиција и нису изведени пред лице правде.

„Још увек имамо времена да обавимо то, јер још увек постоје сведоци за извештај којим ће се потврдити шта се то пре две деценије догодило на Косову“, закључила је Кодељи.

 

Извор: rs.sputniknews.com