Србија

НОВЕ МЕРЕ СУ ВЕЋ СПРЕМНЕ, ВУЧИЋ ИХ ЈЕ НАЈАВИО: Ево када је хитна седница КРИЗНОГ ШТАБА

Због лоше епидемиолошке ситуације и раста броја новооболелих у нашој земљи, како „Блиц“ сазнаје, у четвртак ће бити одржана седница Кризног штаба за борбу против корона вируса.

Како незванично сазнајемо, прва и главна тема могли би да буду кафићи и клубови. Строжа мера, када је реч о угоститељским објектима била би потпуно затварање, чему се противе и челници града Београда, док је блажа и извеснија варијанта да се њихово радно време скрати до 20 или 21 сат.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

О овоме је у суботу говорио и председник Србије Александар Вучић.

– Са одлуком о евентуалном скраћењу радног времена угоститељских објеката, или њиховом затварању, сачекаћемо два-три дана – рекао је Вучић.

Колико је за епидемију битно ограничавање и затварање угоститељских објеката, који се сматрају једним од главних места где се вирус убрзано преноси, нагласио је недавно и др Бранислав Тиодоровић.

– Без обзира што може да погоди угоститељство и туризам, требало би што пре да ограничимо рад угоститељских објеката од 23 на 21, или 20 часова, а то може свака локална заједница – рекао је пре неколико дана за „Блиц“ др Бранислав Тиодоровић, члан Кризног штаба за борбу против ковида-19.

Да Кризни штаб треба да одржи седницу почетком недеље, најавио је и градоначелник Београда Зоран Радојичић.

– Локални кризни штабови могу да доносе индивидуалне одлуке, али Београд с обзиром на своју величину те одлуке доноси заједно са Републичким кризним штабом. Ново заседање Кризног штаба је заказано за почетак недеље и у складу са ситуацијом доносићемо одређене мере. Једна од сугестија је да се у угоститељским објектима смањи гласноћа музике, јер она подстиче госте на гласно причање и на тај начин појачано ширење заразе – рекао је Радојичић.

Колико је ситуација озбиљна најбоље показује изјава др Предрага Кона, члана Кризног штаба, да дневно у Београду имамо између 10.000 и 20.000 заражених особа!

– То значи да је на свакој забави са преко 100 људи уз неконтролисане контакте, гласни говор или певање вероватноћа да ће доћи до заражавања изразито висока – објаснио је Кон.

Подсетимо, на последњој седници Кризног штаба која је одржана прошле недеље донета је одлука да се сва окупљања, на отвореном и затвореном, ограниче на до пет људи, али је у исто време јесењи школски распуст од 11. до 15. новембра, који је требало да важи само за ученике основних школа на територији уже Србије, „проширен“ и на све средњошколце, као и на основце са територије Војводине.

Извор: Блиц