loading...
Здравље

Обратите пажњу! АКО ОСЕЋАТЕ ОВАЈ УКУС У УСТИМА-ИМАТЕ КОРОНУ!

ТОКОМ последњих неколико месеци појавили су се различити необични симптоми који упозоравају на ковид 19.

Губитак мириса и укуса један је од главних симптома. Упорни метални укус у устима мање је познат симптом и назива се парагеузија. Може имати широк спектар узрока који могу бити привремени или дуготрајни.

У студији објављеној у америчкој Националној медицинској библиотеци истражени су симптоми ковида 19.

– Код многих људе који имају вирусну инфекцију горњих дисајних путева, опажање укуса често је отупљено или секундарно због ринитиса и носне опструкције, или од директних вирусних повреда олфакторног неуроепитела – наведено је у студији.

Ретроназални њух, комбинација ортоназалног мириса и укуса, је сензорни процес који омогуц́ава људима да перципирају укус, који се дефинише као перцепција било чега изван пет димензија укуса хране – слатке, слане, горке, киселе и љуте.

– Једна 59-годишња жена доведена је код нас колима хитне помоц́и 29. марта 2020. године, услед вишедневног отежаног дисања, малаксалости и губитка апетита. Отприлике недељу дана пре пријема пацијенткиња је почела да осец́а знатно смањење апетита и незаинтересованост за храну. Ови симптоми су били изоловани и претходили су било којој индикацији да је болесна. Храна у којој иначе ужива имала је укус метала – навели су лекари.

Током додатних испитивања пацијенткиња је открила да полако губи способност мириса која је напредовала до потпуне аносмије у одсуству загушења или било каквих других назалних симптома. Резултат на корона вирус био је позитиван 2. априла.

Вирус такође може да изазове отежано дисање, дијареју и губитак апетита.

– Метални укус обично није озбиљан и може да буде симптом различитих ствари – рекли су из Националне службе за здравље Велике Британије и додали да ће лечење зависити од узрока.

– Најчешц́и узроци металног укуса укључују болести десни, узимање лекова попут антибиотика, лечење карцинома или прехладе, инфекцију синуса и друге проблеме са дисајним путевима. Понекад се метални укус може повезати са проблемом мириса. Не постоји ниједан начин за лечење или спречавање металног укуса у устима – истичу лекари.

У неким случајевима овај непријатни симптом може да се повуче сам од себе; на пример, ако престанете да узимате витамине или гвожђе.

Неки лекови такође могу дати метални укус у устима. Проверите код свог лекара и обавестите га ако имате овај нежељени ефекат. Можда прелазак на други лек може да помогне, али немојте прекидати терапију без претходног разговора са лекаром.

 

 

 

 

 

 

Извор: (Пинк.рс)

loading...