Здравље

Обратите пажњу! Ово су четири мање позната симптома ковида: Ако их приметите јавите се лекару!

Ковид-19 има бројне симптоме, али поред званичних који су потешкоће у дисању, сув кашаљ и висока температура, постоје и симптоми који се јављају често, а које многи игноришу јер их не доводе у везу са корона вирусом

Британски „The Sun“ доноси списак четири симптома која, кажу стручњаци, никако не треба игнорисати.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

БОЛ У СТОМАКУ

Иако се стомачни проблеми чешће везују за норовирусе, испоставило се да постоји и озбиљан број пацијената са корона вирусом који су пре свих осталих симптома осетили бол у стомаку. О томе је објављен и текст у научном часопису Америцан Јоурнал оф Гастроентерологy, где се примећује да су бројни људи који су пре свих осталих симптома осетили сметње у систему за варење, најчешће у форми дијареје.

Вршено је и истраживање 204 пацијената из Кине, тачније из провинције Хубеи. Ту се показало да је 48 одсто испитаника у болницу дошло са симптомима попут дијареје, повраћања и болова у стомаку, да би се касније испоставило да болују од ковида-19.

Британски медији су у првом таласу пандемије писали о Исли Хаслам (29) која је била заражена ковидом, а управо су јој стомачни проблеми били највећи симптоми. Она је тада у разговору за „The Sun“ причала да се ујутро пробудила са стомачним проблемима, али је веровала да је то резултат махунарки које је вечерала. Међутим, сутрадан је осетила болно грло и исцрпљеност, а онда су почели да се испољавају и остали, познатији симптоми ковида.

ОЧНЕ ИНФЕКЦИЈЕ

Још на почетку пандемије писало се о коњуктивитису као могућем сигналу да је човек заражен. Британска асоцијација оториноларинголога такође је издала саопштење да би инфекција очију могла да буде симптом.

– Докази из других земаља указују на то да је улазна тачка вируса често у очима, носу и грлу – стоји у саопштењу, а научници верују да је губитак чула укуса и мириса последица тога што вирус уништава ове ћелије када уђе кроз нос и грло. То даље сугерише да, уколико је вирусу улазна тачка око, први симптом ће највероватније бити инфекција очију.

Рајан Ван Ватершут (28) међу првим симптомима имао је губитак чула мириса и укуса. Међутим, за пар дана стање му се нагло погоршало, те је хоспитализован и пет дана је провео на механичкој вентилацији. На сву срећу, успешно се опоравио.

МЕНТАЛНИ ЗАМОР

Ментална магла или ментални замор је још један од честих симптома ковида, који се често користи као индикатор да постоји велика могућност инфекције. Тако Теа Џордан (50) за Дејли Мејл након прележаног ковида каже да је њена инфекција почела тупом главобољом.

– Осећала сам се изнурено и исцрпљено, једва сам се вукла. Нисам имала ни температуру ни кашаљ, али сам имала некакав осећај да ми је нешто на плућима, као да сам удахнула талк.Осећала сам и ментални замор. Нисам могла ни о чему да размишљам, желела сам само да спавам – каже она за Дејли Мејл.

УМОР

Још један од честих симптома који се јављају пре званичних јесте умор. Извештај из часописа Јоурнал оф тхе Америцан Медицал Ассоциатион каже да је 44 одсто хоспитализованих пацијената у Америци пре свих симптома искусило умор.

Кјара Дигалоренцо (25) из Италије тако је описала свој случај инфекције из марта. Каже да је све почело страшним умором и температуром. Мислила је у почетку да је у питању грип, а онда је почело да је стеже у грудима.

Након тога, осетила је симптоме попут губитка чула укуса и мириса, али истиче и да јој је први сигнал да нешто није у реду био управо тај страховит умор.

 

 

 

 

 

 

Извор: Ало.рс