Здравље

Обратите пажњу! ОВО СУ ТРИ ЗНАКА ДА ВАМ ДЕТЕ ИМА КОРОНУ! Ево шта треба да знате!

Др Саша Милићевић, познати педијатар из Тиршове, сликовито описује симптоме које код деце изазива инфекција КОВИД-19 и последице које оставља. Како каже, и даље је велика енигма зашто су најмлађи поштеђени и због чега они који оболе имају лакшу клиничку слику.

– Ви слушате одраслу особу која каже да је имала плитко дисање, губитак чула укуса и мириса, кашљала је, имала температуру, а њено дете је само престало да једе и било је поспано. Тест, међутим, покаже да су обоје позитивни на КОВИД – наводи др Милићевић.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Истиче да је то велика енигма.

– Да ли је то због тога што су рецептори другачији код деце, па се вирус теже везује или се деца заиста разболе, али боље то толеришу. Има пуно испитивања, али још нема ниједног правог објашњења. Чим их има десетак, значи да не можемо ни за једно скроз да се ухватимо док се то не испита до краја.

ПОЛАКО СА ТЕСТОМ

Милићевић, ипак, наглашава да су тинејџери по симптоматологији ближи одраслима.

– Кажу, немам мирис и укус, теже дишем, некада кажу као да нисам ја ја, појављују се промене на кожи, такозвани КОВИД прсти, који буду црвени као да су печени. Било је и случајева упале уха. Јесте то респираторна болест по начину на који улази у наш организам, али по свом дејству није респираторно него системско обољење које захвата све органе – објашњава педијатар.

Симптоми код деце

1. Стомачни проблеми, дијареја

2. Нерасположење, поспаност

3. Губитак апетита

Симптоми код беба

1. Дијареја

2. Неће да сиса

3. Неће да спава

Милићевић истиче и да се деца ређе тестирају због тога што је симптоматологија код њих блажа.

– Најважнији је епидемиолошки податак то да родитељи имају корону. Онда ћемо радити тест и детету. Али ако дете, рецимо, кашље неколико дана и немате податак никакав да неко у његовој околини има КОВИД, онда мало сачекамо, управо због тога што је симптоматологија блажа.

Наравно, каже, деца у том периоду ни случајно не смеју да иду у вртић или школу.

– И при најмањој појави било каквог симптома, попут температуре, цурења носа, малаксалости, губљења апетита, дијареје, па чак и промене расположења, дете је боље искључити из колектива – рекао је доктор и додао да је врло важно да родитељи децу воде код њихових педијатара, код некога ко то дете одраније познаје и ко ће знати да утврди шта се збива.

КАВАСАКИЈЕВ СИНДРОМ

На питање да ли корона оставља последице и на децу, доктор каже да оставља:

– Једна од могућих компликација је Кавасакијев синдром, који захвата ситне крвне судове и крвне судове срца. Наравно, не код све деце, али се код једног броја пацијената јавља. Постоји и такозвани синдром системског инфламанторног одговора, где организам почиње много снажније да реагује. Не само да имунолошки гађа вирус него и убија различите ћелије нашег организма које су здраве и које нису непријатељи организма.

 

 

 

 

 

Извор: Република.рс