Регион Свет

ОГЛАСИО СЕ И НАТО: „Ми смо окончали рат у Босни и Херцеговини“

Брисел — Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг нагласио је да је НАТО играо кључну улогу у довођењу зараћених снага за преговарачки сто и окончању рата у БиХ.

Он је то рекао поводом 25. годишњице Дејтонског споразума.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Столтенберг је подсетио да су НАТО снаге, након потписивања Дејтонског споразума, надгледале његово спровођење, а да је Алијанса од тог тренутка остала присутна на терену како би помогла у одржању мира и безбедности на Западном Балкану.

„Пружамо подршку властима БиХ у реформи безбедносних институција. Једно од најзначајнијих достигнућа је формирање јединствених Оружаних снага“, рекао је Столтенберг, преноси Клиx.ба.

Наводећи да је на крају рата у БиХ било више од 400.000 војника „горком поделом разврстаних у три војске“, он је истакао да данас БиХ има јединствене професионалне Оружане снаге које броје око 10.000 војника и 5.000 резервиста с јединственим ланцем командовања.

„Данас БиХ доприноси безбедности са својим снагама које учествују у НАТО мисији у Афганистану. То заиста јесте значајно достигнуће. Оно показује шта је могуће када се тешким питањима приступи амбициозно и у духу консензуса. Али након 25 година, још је пуно тога остало на чему треба радити. Не можемо се и не смемо враћати у прошлост“, закључио је Столтенберг.

 

 

 

 

 

Извор: Тањуг