Србија

ОВО ЈЕ ЦЕЛА СРБИЈА ЧЕКАЛА! Ево када ћемо поново моћи да живимо без заштитних маски

Стручњаци кажу да су маске добра заштита јер стварају јаку баријеру од ширења вируса капљичним путем, а управо су те капљице одговорне за пренос вируса.

Ако особа у вашој близини удахне те капљице или оне некако доспеју у његова уста или нос, могуће је да ће се заразити. Ако особа дотакне маску на којој се налази вирус, такође може бити изложена инфекцији.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Откад су маске обавезне, сигурно се и вама често догађа да дођете пред продавницу и схватите да маску нисте понели са собом. Исто се тако вероватно питате: Када ћу смети да престанем да носим маску?

Многи стручњаци ће рећи: Не у догледно време, преноси Б92.

До сада дакле сви знамо да је маска одлично заштитно средство које спречава отпуштање вируса у околину где други људи могу да га удахну. Маска нуди и одређену заштиту од удисања вируса од друге особе. Укратко, ношењем маски ћете спречити ширење заразе.

С обзиром на то, лако је закључити да ћемо престати да носимо маске у тренутку када будемо сигурни да не можемо пренети вирус. Па у теорији постоји неколико сценарија када ћемо бити у могућности да путујемо по свету без маски. То ће се десити када

  1.  буде постојао доказ да је вакцина доступна и користи се у толикој мери да се драстично смањио број заражених или
  2. остваримо „имунитет крда“ на коронавирус или
  3. сви постанемо имуни на вирус.

 

Проблем је у томе што не знамо када ће нешто од овога да се догоди и хоће ли. Неки стручњаци сматрају да ће вирус бити заразан и међу нама идућих пет година.

Тај модел показује да ће број особа оболелих од ковида 19 и даље расти и опадати чак и кад се развије вакцина. Податак указује да ћемо морати да наставимо да носимо маске како бисмо спречили велики број новооболелих.

Важно је зато маске одржавати чистима и дезинфикованим све време, иначе нема смисла носити их… Ево како најбоље да то урадите, било да се ради о оној платненој или хируршкој.

 

Извор: rs.sputniknews.com