Србија

Ово смо сви чекали! ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ПРОТИВ ГУЦАТИЈА И ХАРАДИНАЈА!

СПЕЦИЈАЛИЗОВАНО тужилаштво Косова са седиштем у Хагу поднело је у среду Специјализованим већима оптужницу против шефова Удружења ратних ветерана ОВК Хиснија Гуцатија и Насима Харадинаја, који су ухапшени и изручени Хагу крајем септембра због обелодањивања поверљивих докуметана из тог тужилаштва, међу којима су и имена потенцијалних сведока.

– Стриктно поверљива оптужница је поднета судији за претходни поступак 30. октобра на потврђивање- наводи се у поднеску тужилаштва којим се иначе противи захтеву бранилаца Гуцатија да му се укине притвор

Ово је трећа по реду оптужница за коју се зна да је поднета Специјализованим већима, познатијим као Суд за злочине ОВК.

Гуцати и Харадинај су у притвору у Хагу.

Тужилаштво је иначе поменутим поднеском затражило од жалбеног већа да одбаци жалбу Гуцатијевих адвоката на првостепено решење којим је судија за претходни поступак 27. октобра одбио захтев за његово хитно пуштање на слободу уз јемство.

У одговору на жалбу одбране, који је данас објављен, тужилаштво је навело да жалбено веће треба да жалбу одбаци по кратком поступку, јер не садржи аргументе који би показали било какву грешку већ донетој одлуци.

– И даље постоји ризик да ће Гуцати ометати напредак поступка и починити нова кривична дела- навело је тужилаштво.

Гуцатију, као и Харадинају је притвор одређен због опасности да би могао да побегне, да би морао да омета предстојеће кривичне поступке који ће се водити пред Специјализваним већима против припадника ОВК, као и да ће наставити да понавља кривична дела за која се већ сумњичи.

Обојица су ухапшена због застрашивања сведока у поступцима који ће бити вођени пред тим судом.

 

 

 

 

 

 

Извор: Тањуг

 

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ

КАЛЕНДАР

новембар 2020.
П У С Ч П С Н
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30