Србија

ОВО СУ 4 КЉУЧНЕ ОДРЕДБЕ НОВОГ КОРОНА ЗАКОНА: Ево шта вас чека ако одбијете ОБАВЕЗНУ ВАКЦИНАЦИЈУ против вируса

Под којим условима би вакцинација против Ковид19 у Србији могла да буде обавезна, шта све смеју комунални инспектори и милицајци, чега ћемо морати да се придржавамо у карантину или изолацији, можемо ли бити кажњени и колико за непоштовање мера, али и која све овлашћења добија министар здравља и шта све може да одлучи током епидемије.

Одговори на сва ова питања су у изменама и допунама Закона о заштити становништва од заразних болести који је данас усвојен у у Скупштини Србије. Закон је претрпео доста измена посебно око овлашћења надлжених органа од комуналалних милицајаца до министра, политике кажњавања, али и доноси прецизне одредбе општих мера у наставку борбе против корона вируса.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Србија данима уназад бележи значајан пораст и велики број случајева заразе корона вирусом. Само данас у нашој земљи 3.341 особа било је позитивно, док је, нажалост, преминуло 19 лица. Доношење закона, како објашњавају надлжени, било је неопходно како би се овакав тренд зауставио.

„Блиц“ преноси главне и најбитније одредбе новог измењеног такозваног “корона закона”, а који су посланици управо усвојили без иједног уложеног амандмана. Издвојили смо четири кључне одредбе:

1. Обавезна вакцинација и „три кључне речи“

Једна од најважнијих новина јесте она у члану 33 Закона, а подразумева могућност увођења ванредне имунизације. Даном ступања на снагу овог закона вакцинација ће моћи да буде препоручена или обавезна.

Наређује се актом министра здравља, у складу са препорукама Светске здравствене организације, на предлог Института за јавно здравље Србије и уз сагласност Републичке стручне комисије за заразне болести.

До сада је вакцинација била обавезна само за лица у посебном ризику од болести: хепатитиса Б, грипа, менингококне болести, обољења изазваних стрептококом пнеумоније и хемофилусом инфлуенце Б, варичеле, инфекције изазване респираторним синцицијалним вирусом.

У измењеном закону додавањем само три речи, „остале заразне болести“, министар здравља моћи ће да нареди вакцинацију и у случају пандемије корона вируса.

Више о новинама када је имунизација у питању прочитајте у детаљној анализи „Блица“.

2. Нове казне

За спровођење казнене политике надлежни су поред санитарне и комунална инспекција и милиција и за физичка и за правна лица.

Висина казни за неношење маски у затвореном простору и непоштовање физичке дистанце, остаће непромењена (5.000 динара за физичка лица и од 50.000 до 300.000 за правна лица), али ће њихова примена бити бржа и ефикаснија.

– Надзор над применом мера, поред Санитарне инспекције, врши локална самоуправа преко комуналне милиције – рекао је данас министар здравља Златибор Лончар и додао да санитарни инспектор поред овлашћења која је имао до сада, може израдити и прекршајни налог, док комунална милиција може да наложи да се испразни простор у којем је дошло до кршења заштитних мера, као и да затворе објејат најдуже до 72 сата.

Закон такође прописује и казне за оне који одбијају обавезну вакцинацију у случају да буде уведена.

Та казна одређена је чланом 85 измењеног закона и предвиђена је новчана казна у износу од 50.000 до 150.000 динара за физичко лице ако одбије обавезну вакцинацију.

3. Кућна изолација и карантин

Како је „Блиц“ писао у новом Закону стоји да је кућна изолација мера којом се налаже лечење у кућним условима и ограничава слобода кретања оболелим од заразне болести, али код којих није утврђено присуство ниједног симптома или знака заразне болести.

Ову меру ће убудуће прописивати специјалиста за инфективне болести или други доктор у складу са наредбом министра, о ћему ће морти да обавести епидемиоолога института који је надлежан за одређену територију.

Меру карантина у кућним условима прописиваће специјалиста епидемиологије надлежног завода, а у закону стоји да она представља мера којом се ограничава слобода кретања лица и налаже праћење здравственог стања здравим лицима која су била или за која постоји сумња да су била у контакту са лицима зараженим од заразне болести.

Може се применити и према путницима у међународном саобраћају који улазе у Републику Србију из државаса неповољном епидемиолошком ситуацијом.

Када је реч о дужини трајања карантина у кућним условима оно је у складу са дужином трајања максималне инкубације одређене заразне болести.

4. Значајно шира овлашћења министра

Кључна личност када је у питању доношење мера у случају пандемије биће министар здравља, а изменама Закона овлашћења су му знатно проширена.

Министар на основу предлога Комисије и Завода може наредити:

а) забрану окупљања на јавним местима

б) ограничење кретања становништва у подручју захваћеном ванредном ситуацијом;

в) забрану или ограничење путовања;

г) забрану или ограничење промета појединих врста робе и производа;

д) ванредну вакцинацију;

ђ) мере личне заштитете од инфекције.

Извор: Блиц