Србија

Ово су сви чекали! Метеоролог открио: Ево када нам стиже права зима!

Наредних дана јутра хладна уз локалну појаву слабог мраза, посебно при тлу. Током дана претежно сунчано и пријатно време, а у местима где се магла и ниски облаци задрже већи део дана тмурно, хладно и магловито.

Јутарњи минимум од 1 до 5 степени Целзијуса, а дневни максимум од 8 до 15 степени Целзијус, што је мало изнад просека за овај део године. У магловитим пределима хладније уз максимум од 4 до 8 степени Целзијуса.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Које вам је омиљено годишње доба?

Око 11. новембра поље антициклона ће мало изместити своје језгро и поставиће га негде у простор између Балтика и запада Украјне. У том положају антицикон ће преко Русије даље на исток послати продор хладног ваздуха, али ка нама ће доћи само врло мала количина тог ваздуха која ће се преко крајње источне периферије овог антициклона, преко Румунских Карпата и Бугарске преместити пре свега ка истоку региона.

Као поселдица тога у другом делу наредне недеље мање ниских облака и магле, посебно на истоку региона где ће и ветар мало појачати те ће у кошавском подручју на кратко бити и умерене до јаке кошаве. У осталом делу региона ветар слаб, источни и североисточни, а дуж Јадрана слаба, пролазна, бура.

Максимуми ће на истоку региона бити у мањем паду и кретаће се од 3 до 6 степени Целзијуса, док ће над осталим пределима и даље бити од 7 до 13 степени Целзијуса, осим у магловитим пределима где ће бити хладније.

Прогноза за 7 дана

Већ према следећем викенду ће поново јачати поље антициклона доносећи слаб ветар са истока или североистока, прохладно и суво време.

Врло битно обележје наредних десетак дана (можда и дуже) биће изостанак мерљиве количине падавина, уколико се изузме могућа појава росуље из ниских облака, пред нама је изразито сув период.

Тек тамо негде после 17. новембра почињу да се јављају сигнали за могућу измену синоптике која би после 20. новембра могла донети падавинама богатији период.

Како би се та измена сионптике (под условом да уопште наступи) одвијала сада није могуће рећи, постоје броје опције од врло хладних до релативно топлих, али има сигнала да ће последњих десетак дана месеца бити знатно динамичнији, потврђује метеоролог Марко Чубрило.

До тада антициклонална монотонија, али за разлику од прошле године антициклон ће бити другачије позициониран те ће нам донети нормалније температуре које ће бити углавном око просечних вредности.

 

 

 

 

 

 

Извор: Ало.рс