Регион Србија

Потресан говор Матије Бећковића на сахрани Амфилохија Радовића: Надао сам се да ћеш ти мене сахранити!

Подгорица — Песник Матија Бећковић казао је да се надао да ће митрополит Амфилохије сахранити њега.

„Била је то велика част за кога је сахрањивао протеклих 30 година и томе се свако од нас надао, али небо је одлучило да се ја опраштам и сахрањујем њега, а знам да нећу ни моћи ни умети онако како би он могао и умео“, рекао је Бећковић.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Већ сам видео његову икону. Два Света Петра, а трећа најснажнија стена био је митрополит Амфилохије Радовић, а сва тројица нису били мање верни Христу од апостола Петра, постоља и камена Христове цркве“, казао је Бећковић.

Он је рекао да велике људе и њихова дела смрт само увећава, прославља и увеличава, а само ситне душе и њихова недела поништава.

„Данас почиње други, нови вечни живот Амфилохија Радовића“, казао је Бећковић.

Бећковић је рекао да је „Амфилохија Господ позвао у прави час, баш кад је требало“.

„Да га је позвао раније не би ваљало. Позвао га је на небо где ће сад више моћи да учини више за свој народ и цркву, а не на земљи где је све учинио. Нова препорођена Црна Гора почиње од А. Зато је на одру овако блажен и спокојан. Зато ми плачемо, а он и небо се радују. Као што је Свети Ђорђе убио аждају, тако је Амфилохије у наше дане погубио корону, не само као болест, већ као вирус братске мржње“, казао је он.

Како је рекао, Амфилохије није био само човек већ свечовек.

„Преклињао је и позивао на помирење у јединој земљи на свету у којој има антифашистичих а нема фашистичких јама“, казао је он.

„Био је косовски јунак који се испео на косовски вис и голим рукама сахрањивао косовске мученике и до задњег даха преклињао да не заборавимо косовски мит и једном дату реч. Косово је небеско решење српског питања“, поручио је Бећковић.

„Из братских рана гробова и бездана, грунуо је на светлост дана млади и лепи живот Црне Горе, Црна Гора је решила да оздрави“, рекао је он.

Над одром митрополита Амфилохија чуло се још једном „не дамо светиње“.

„Срећан пут кажемо ми, а небеса узвраћају добродошао Амфилохије“, закључио је Бећковић.

 

 

 

 

 

 

Извор: Б92