Свет

ПОТРЕСНА ИСПОВЕСТ СРБИНА КОЈИ ЈЕ БИО НА КОРАК ОД УЖАСА У БЕЧУ: Терориста је прошао поред нас, а онда су…

Фото: Твитер принтскрин

Били смо баш уз степенице којима је терориста дошао, то је десетак метара од локала, извирили смо, видели смо како меци лете на све стране. Тада смо схватили да је озбиљно. Срећом, терориста је отрчао на другу страну, а ми смо се повукли дубље у локал“, прича за Спутњик Мирослав Грујић.

Права драма одвијала се синоћ у ресторану „Вино лагуна“ који се налази на једном од места терористичког напада у срцу Беча. Власник Мирослав Грујић за Спутњик каже да у првом тренутку ни он, ни гости нису схватали колико је ситуација озбиљна.

Чули смо да се пуца, у шали смо рекли да се неко решава петарди, пошто неће моћи да их баца за Нову годину, док није кренула драма…“, прича нам Грујић.

Терориста прошао поред ресторана који држи Србин у Бечу

Он додаје да у првом тренутку уопште није био уплашен, а ни гости, јер нису били свесни да нешто такво може да им се деси у безбедном Бечу. Каже да су се потпуно освестили тек кад је дошла полиција.

„Кад су почели да пристижу, тад се појавио страх, дошли су под пуном ратном опремом. Локал је убрзо био пун полиције, питали смо их шта се дешава, обично стигну и брже у овај крај, јер је у близини станица. Рекли су да им је било потребно више времена, јер су добили дојаву о пуцњави, морали су да обуку посебну опрему“.

Снајпериста на крову

Преко пута Грујичевог локала је такође ресторан, а изнад њега пословни простор из кога је све време током јурњаве за терористима на њега и госте мотрио снајпериста.

„Кад сам питао полицију зашто је у нас уперен снајпер, објаснили су ми да не знају да ли се неки од терориста можда после напада убацио у локал и глуми невиног госта“.

„Извирили смо, меци су летели на све стране, терориста је отрчао на другу страну, а ми смо се повукли дубље у локал“, прича за Спутњик Мирослав Грујић.

Грујић додаје да је дошло јако пуно полицајаца, да је цео блок, па и ресторан у коме су се налазили, био блокиран до два ујутро. Тада су их у кордону спровели на сигурно.

Он прича да од јутрос није излазио из куће, јер је таква препорука полиције, али да свакако неће на посао, јер је Беч од данас закључан због короне и ресторан неће радити.

Страх од екстремиста

Не плашим се терориста, плашим се других ствари које могу да стигну све нас који смо са стране дошли у Беч, каже Грујић:

„Највише се плашим да се после овога не појави револт према свим странцима у Бечу, да се не пробуде екстремисти и кажу да нас треба очистити. У локал је синоћ дошао младић обучен у униформу. Тај момак је код себе имао пуну ратну опрему и пиштољ, био је спреман за борбу. Срећа, па га знам, свраћа код нас на пиће. На крају сам морао да га пустим унутра“, прича Грујић.

Он је изненађен благом реакцијом полиције према младићу који се у време терористиког напада наоружан појавио у његовом ресторану, а до њега је морао некако и да дође.

„Рекао је да је наоружан, рекли су му да извади пиштољ, узели су га и извадили муницију. Колико сам схватио, имао је дозволу, јер је у некаквом резервном саставу војске, има право да држи оружје, али не и да га носи са собом по граду“.

Грујић на крају разговора за Спутњик каже да цело јутро премотава филм, размишља о томе шта је заправо могло да се деси и да су добро прошли.

„Пре драме у локал је ушао један стални гост, да је закаснио десет минута, дошао би њему у сусрет, у сусрет терористи, као човек на једном од снимака, који је убијен. Страшно је све ово“.

sputniknews.com

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ

КАЛЕНДАР

новембар 2020.
П У С Ч П С Н
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30