Србија

ПОЗНАТА СРПСКА ДОКТОРКА ОТКРИЛА: Ниједан лек не делује против короне, само једна ствар може да нас спасе!

Број заражених у свету премашио 60 милиона, показују подаци светске здравствене организације. Вакцина нам је једини спас, тврди Ана Глигић, вирусолог у пензији која се својевремено борила против епидемије вариоле вере. Хиперимуногамаглобулин, лек који се тада користио, све чешће се помиње као превентива против короне. Питали смо Ану Глигић да ли је?

Први, други или трећи талас? Тек, за годину дана у свету је ковидом 19 заражено 60 милиона људи. Више од милион и 300.000 је преминуло, а стручњаци још нису пронашли лек за овај тип корона вируса. Иначе, први је откривен 1965. године.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Проблем су мутације које су присутне код свих вируса, али се показало да коронавируси имају специфичну, брзу мутацију, јер већ имамо мутанте на соју који се појавио и сад имамо у још интензивнијој форми вирус, супротно од онога што смо очекивали“, истиче чувена докторка Ана Глигић.

Протоколи лечења се мењају сваких неколико месеци, пацијентима се дају и антитела добијена из крви пацијената који су се изборили са ковидом, али без вакцине, крај пандемије се не назире, каже наша саговорница.

„Нема лека сем симптоматске терапије и лечења нус појава које овај вирус може да да органима. Може да изазове измене у крвној слици, да се јављају коагулуми, ви одмах морате да дате антикоагуле, то све иде у ходу. Иначе, ниједан лек не делује против вируса. Зашто не може? Зато што је вирус паразит у ћелији. Ако хоћете да убијете вирус у ћелији, ви ћете убити ћелију, па се прави дупли проблем органу“, објаснила је др Глигић.

Да није примила вакцину и хиперимуноглобулин питање је како би почетком 70-тих наша саговорница помогла да се обузда епидемија вариоле вере у Србији.

„Тада је за посебне потребе за спасавање живота коришћен хиперимунигамаглоблин. Али он је био претходно спремљен зато што је вариола била пошаст на свим континентима, од преболелих је узиман серум и чуван је негде. Пошто ова болест даје дуготрајну слабост тешко је тражити од рековалесцента и преболелог 300 милилитара крви, а друго, ми још не знамо о корони све“, закчучила је вирусолог Глигић.

У стручној јавности све чешће се може чути да би се до сада открио лек, да вирус није мутирао неколико пута. Све смо ближи и вакцини. Док не стигну, морамо да се чувамо. Како, бар то нам је добро познато.

 

 

 

 

 

 

 

Извор: РТС