Србија

ПОЗНАТИ МЕТЕОРОЛОГ ОТКРИВА: Ево када нам стиже снег

ВЕЋИ део децембра биће без снега у нижим пределима, кажу метеоролози. У првој половини овог месеца сигурно неће бити снежног покривача, док би у другој половини, око Светог Николе, 19. децембра, могле да се очекују слабе снежне падавине.

Иако се јуче на Авали и околним насељима око Београда забелело и пао је који центиметар снега, снежни покривач се брзо отопио због температура изнад нуле. По свој прилици, већег снега током овом месеца у градовима неће ни бити.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Како истичу прогностичари, у наредних 30 дана у нашој земљи смењиваће се сунце, ветар, киша и суснежица. Формирање снежног покривача могуће је само на планинама. И ове седмице очекује нас хладно и ветровито време, док за викенд следи преокрет, па би температуре могле да иду и до 15 степени.

– Данас ће у Србији бити суво и веома хладно, само на крајњем југу и југоистоку понегде ће бити суснежице и слабог снега. Хладно време се очекује и у уторак, али са сунчаним интервалима. У среду следи наоблачење, уз појачање југоисточног ветра. У четвртак ће бити облачно са кишом, а почеће да дува и јака кошава. Нешто топлије време нас очекује у петак, али ће и даље дувати јак ветар, на југу Баната са олујним ударима. Максимална температура у петак биће до 11 степени – истиче Ђорђе Ђурић, метеоролог „Wеатхер2Умбрелла“.

Како додаје, још топлије време очекује нас у суботу и недељу, када ће температуре достизати и 15 степени у појединим местима.

– За дане викенда температуре ће бити изнад просека за ово доба године, на западу ће достизати и 15 степени док ће у Београду бити 13. Ипак, дуваће и даље јак ветар, па ће субјективни осећај бити да је температура нешто нижа – наводи Ђурић.

Када је снег у питању, Ђурић каже да га у првој половини децембра у нижим пределима сигурно неће бити.

– У другој половини децембра, време ће бити карактеристично за ово доба године, хладно са јутарњим мразем, могуће је да ћемо негде имати краткотрајне снежне падавине у нижим пределима, али може се рећи да ће већи део децембра ипак бити без снега – каже Ђурић.

Извор: Информер