Србија

ПРЕДСЕДНИК ОТКРИО: Ево када нам коначно стиже повећање плата!

Председник Србије Александар Вучић најавио је данас да ће од 1. јануара бити повећане плате медицинским радницима за даљих пет одсто, а за све остале запослене у јавном сектору повећање ће бити 3,5 процената.

„Ићи ћемо од 1. јануара, и у условима ковид и светске економске кризе, са повећањем плата свим медицинским радницима за даљих пет одсто, а за све друге у јавном сектору за 3,5 одсто, односно пет одсто од 1. априла“, објаснио је он.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

За повећање плата, тврди, биће добијена сагласност ММФ-а, и то неће бити разбацивање, нити бацање новца, односно неће угрозити стопу јавног дуга, већ ће све бити под апсолутном контролом.

Вучић је указао да је то повећање од по 27 евра ако је просечна плата сада на 510 евра.

Председник је казао да је то изванредан успех, на велику радост људима као што су полицајци, војници, социјални радници, запослени у јавној управи, рудари,…

То је, додаје, огроман успех, када је могуће повећавати плате у околностима велике рецесије, а то је, указује, могуће што су грађани веровали у тешке реформе, иако су, због актуелне ситуације, мање радили, те тај новац објективно није зарађен, али је зарађен одговорношћу у претходним годинама.

Изразио је наду да ће приватни сектор имати снаге да то не само прати, већ буде испред.

„Веома би лоше било да јавни сектор буде испред приватног, јер ће онда сви желети да побегну у јавни сектор, а то би била катастрофа за земљу“, указао је Вучић. Истакао је да ово повећање представља уједно подстицање приватног сектора и захвалност војницима и здравственим радницима за добро обављен посао.

Тражићу најоштрију казну за напад на Инфективној

Вучић је изјавио да ће затражити најоштрију казну за особе које су напале докторку на Инфективној клиници у Београду.

„Недопустиви су напади на лекаре и зато ћу затражити најоштрију казну за силеџије који су напали лекарку на Инфективној клиници. Нека ми кажу да вршим притисак какав хоћете, питаћу све државне институције по десет пута ко се усудио да се тако понаша према лекарима, посебно према људима који даноноћно брину о њима“, рекао је Вучић.

Он је навео да је видео и чуо за још неке случајеве, односно да су „дилери и макрои који су промовисани приликом недавних демонстрација“ правили сличне проблеме.

„На њих смо научили, они још веће проблеме праве у неким другим сферама, али то је већ сфера криминала и верујем да ће се и тиме позабавити надлежни органи“, рекао је Вучић.

Двоје младих људи, младић и девојка, напали су докторку са Инфективне клинике и одвалили једна врата, рекао је јуче министар здравља Златибор Лончар.

Србија 5. по успешности у борби против ковида у Европи

„Када смо затварали, питали су ‘зашто затварате’, када не затварамо – питају ‘зашто не затварамо'“, приметио је Вучић на коментаре из опозиције по питању мера заштите од коронавируса и указао да је Србија данас 5. у Европи по успешности у борби против ковида.

Умели смо, каже, да меримо шта је права мера, а да се не угрози економија.

Све мере за сузбијање вируса доносе се, истиче, тако да се води рачуна и о здрављу грађана и о економији.

„До јуче смо били шести (по успешности у борби против вируса). И по томе смо бољи од свих у региону убедљиво, а готово свих у Европи. То значи да меримо шта је права мера, да не изгубимо ништа за економију и да бринемо како ће људи да преживе и економски опстану“, рекао је Вучић.

Он је навео да се мере доносе, јер се води рачуна о држави, наводећи да није лако постићи да Србија буде најбоља у Европи по стопи раста у наредних три или пет година.

„Мислите да је то лако? Видели сте да нам није лако да будемо међу 24 у Европи у шутирању лопте ногом. А ми смо први у целој Европи и не само 2020. већ од 2020. до 2022. а верујемо да можемо и до 2025. године. За то је потребно да радите много и да водите рачуна о економији и о здрављу“, рекао је Вучић.

Коментаришући критике, Вучић је рекао да је најлакше све критиковати и да сви знају све најбоље.

„Постоје људи који су одговорни и они које ништа не обавезује. Кад смо затварали ресторане и кафиће, говорили су што затварате, платите шта треба и све што не треба. Кад не затварате, онда кажу да све радите због рејтинга“, рекао је Вучић.

 

 

 

 

 

 

Извор: Тањуг