Србија

ПРОЦУРИО СРАМАН СНИМАК: Погледајте како лопов краде помоћ за малу Анику (ВИДЕО)

Фото: Инстаграм принтскрин

На друштвеним мрежама појавио се снимак срамне крађе кутије са хуманитарном помоћи за који је згрозио Србију.

Прошлог четвртка, нешто после 18 часова, непознати младић украо је испред једног угоститељског објекта у Краљеву кутију за хуманитарну помоћ намењену Аники Манић (2) која болује од тешке и ретке болести.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Грађани Краљева данима су прикупљали новац како би помогли маленој Аники да оде на хитно лечење у САД, а према незваничним информацијама у кутији се налазило око 30.000 динара.

На видео-снимку који је објављен на друштвеним мрежама се јасно види како младић отима кутију и бежи.


Из ресторана брзе хране апелују на својој Инстаграм страници на грађане да контактирају са полицијом уколико сазнају нешто о немилом догађају.

– Какав осећај ова вест и видео изазива у вама? Шта вам пролази кроз мисли? Љутња? Бес? Туга? Гађење? Изненађеност? Неправда? Страх? Стид? Пораз? Очај? О чему год мислили сада и шта год осећали знајте да је једном детету смањена шанса да се излечи. И ко је крив за то? Не знамо. Оно што знамо је да ћемо дати све од себе – пише у објави.

Хумани угоститељи су упутили личну поруку младићу који је отео кутију. – Надамо се, млади пријатељу, да читаш ову објаву и да ћеш своје грешке једном схватити и да ћеш кроз живот ићи правим путем, а не овим погрешним. Верујемо да ни теби није лако и да си у неком, теби, нерешивом проблему, али веруј нам да се на овај начин ти проблеми не решавају. Ословљавамо те са млади пријатељу, јер како бисмо те другачије ословили? Крадљивац, лопов, пљачкаш, преступник, деликвент? Верујемо да ниси свестан своје несвести и да ниси ти крив већ твоје искривљено гледање на реалност – пише у саопштењу.

Наводе и да осећају потребу за извињењем.

– Извините, драги Аникини родитељи. Извините што верујемо у хуманост. Извините драги хумани људи који сте убацивали новац у ту кутију. Извини и ти, млади пријатељу, што смо ти ово омогућили и што смо веровали у тебе. Постоји једна мала Аника. Једна Аника која жели да живи. Аника која болује од једне веома ретка болести. Аника, којој је потребна помоћ… И за то имамо још само мање од месец дана да прикупимо преко милион евра. Сваки прикупљени динар је важан. Јер, у питању је, млади пријатељу, живот. Сутра ћеш и ти, млади пријатељу, имати породицу, нешто због чега ћеш живети и због чега ћеш се борити, али опет, не на овај начин, јер то сигурно није прави начин – наводе у саопштењу и додају да ће нова кутија за скупљање хуманитарне помоћи бити поново постављена.

Испод објаве коментари се само ређају.

Аника се грчевито бори за живот

Аника болује од спиналне мишићне атрофије и последњих недеља грчевито се бори за свој живот. Приближава се време кад мора да прими терапију која кошта невероватних 2,4 милиона долара.

Рођена је као здрава, јака беба, са снажним рефлексима и оценом десет.

Међутим, након пете недеље живота, родитељи су на лекарском прегледу приметили да не реагује онако снажно као раније. После само две недеље преслатка девојчица је добила дијагнозу за коју родитељи никад раније нису чули – спинална мускуларна атрофија илити скраћено СМА тип 1.

Иза тог назива крије се прогресивна и терминално неуромускулаторна болест са којом се рађа 1 од 10.000 беба. Телу оболелих недостаје ген који прави протеин кога моторички неурони користе као храну. Неурони који преносе импулсе ка мишићима потом умиру јер немају чиме да се хране. А мишићи, пошто не добијају сигнал да се покрећу, мирују и атрофирају.

То почиње са великим групама мишића као што су руке, ноге и врат, али после неког времена атрофирају и мишићи за гутање, кашљање и дисање.

Извор: Курир.рс