Србија

ПРОФЕСОР КОЧОВИЋ НАПОКОН ИМА ЛЕПЕ ВЕСТИ: Након НАЈТЕЖЕГ ДАНА, следи преокрет са короном у Србији

Наш саговорник истиче да тренутне бројке јесу високе, али да је у односу на претходне пикове коронавируса, тренутни раст новозаражених блажи

Професор информационих технологија Петар Кочовић који је од почетка пандемије тачно прогнозирао токове заражавања коронавирусом широм света, а пре свега у Србији само за Објектив.рс је направио рачуницу која предвиђа број новозаражених у наредним данима.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Како др Кочовић објашњава, иако је у Србији данас регистровано 4.994 новоинфицираних, сличне бројке можемо очекивати и у наредна три дана. Међутим, према његовим речима, брже него што се надамо, очекује нас и преокрет.

– Иако смо оборили рекорд по броју заражених, данас су на снагу ступиле и мере ограничавања рада угоститељских објеката и продавница. Оне би морале да дају резултате, па би број новозаражених могао да се смањи већ од идуће среде. Тада би требало очекивати и постепено заравњење криве, а потом и знатније смањење броја заражених – каже Кочовић.

Наш саговорник истиче да тренутне бројке јесу високе, али да је у односу на претходне пикове коронавируса, тренутни раст новозаражених блажи.

-Ако ове мере не буду драстично смањиле број инфицираних, сигурно је да ће се оне пооштрити. Увођење полицијског часа сигурно није у оптицају јер нема поенту због хладног времена. Ипак, још ригорозније ограничавање рада угоститељских објеката, продавница и шопинг- центара, можемо и те како очекивати- каже др Кочовић.

Пише: Николина Марић

Извор: Објектив.рс