loading...
Србија

РОДИТЕЉИ МАСОВНО ПОВЛАЧЕ ДЕЦУ ИЗ ШКОЛА У СРБИЈИ: Ово се дешава

У септембру се тек незнатан број родитеља определио да њихова деца похађају наставу на даљину, а сада је тај број дуплиран, у појединим школама чак тростуко увећан. Премда од понедељка виши основци и сви средњошколци у потпуности прелазе на онлајн у целој Србији, евидентно је да су и родитељи млађих ђака масовно повукли своје школарце са наставе у школама, уплашени од ширења заразе.

Како је јуче Кризни штаб за борбу против ковида 19 донео одлуку, сви ученици средњих школа као и старији основци од петог до осмог разреда, још сутра ће пратити наставу у школи, а од понедељка прелазе на онлајн. Ипак, ова мера се не односи на ђаке нижих разреда основних школа, као ни на вртиће који нормално настављају рад, док је високошколским установама препоручено да пређу на онлајн наставу.

Осим тога, одлуком Кризног штаба померен је зимски распуст и трајаће од 21. децембра до 18. јануара за све ученике на територији целе Србије.

Ипак, испоставиће се да су родитељи самоиницијативно повукли своју децу, односно млађе школарце, оне који похађају од првог до четвртог разреда.

БЕОГРАД

С обзиром на тренутну епидемиолоску ситуацију, директори београдских основних школа нису изненађени повећаним бројем захтева родитеља да деца прате наставу на даљину.

Од 870 ученика ОШ “Змај Јова Јовановић”, на почетку школске године 25 њих се определило за онлајн наставу, док је на тромесечју 18. новембра тај број износио 73.

– Од тада смо примили још шест захтева за прелазак на онлајн наставу. Родитељи као разлог најчешће наводе забринутост за чланове своје породице од ширења епидемије – каже за “Блиц” директорка Весна Животић и додаје да тренутно имају два ковид позитивна ученика из једне породице.

У ОШ “Ђура Даничић” дуплиран је број ђака који су прешли на онлајн – у септембру је 38 ученика пратило наставу на даљину, а у новембру 86. Директорка Ирена Иванов-Каличанин наводи да су разлози томе различити, али да доминира страх од заражавања.

На почетку школске године у ОШ “Јанко Веселиновић” 5 одсто родитеља се изјаснило за наставу на даљину. Приметно је, каже за “Блиц” директор ове школе Драган Станковић, да се последњих дана повећава број ученика који прелазе на онлајн наставу, и тренутно та цифра износи око 12 одсто.

– Према нашим сазнањима један број ученика је прешао на онлајн наставу због позитивних случајева у породици, где је одређена мера изолације. Код одређеног броја је присутан страх, јер постоје хронични болесници у породици – наводи Станковић.

И директор ОШ “Гаврило Принцип” Милош Тасић каже да је евидентан већи број захтева за прелазак на онлајн у односу на септембар, када је тек неколико ученика пратило наставу на даљину.

– У овом тренутку око осам одсто наших ученика је на онлајн настави. Према нашим сазнањима мањи број ученика је на онлајн настави због страха родитеља услед неповољне епидемиолошке ситуације, док већина прелази на наставу на даљину јер су у изолацији због зараженог члана породице и такви ученици се аутоматски пребацују на онлајн – истиче он.

Да родитељи масовно повлаче децу са наставе у школу, примећује и директорка ОШ “Бранислав Нушић” Маријана Стефановић. Као један од разлога наводи и то да доста родитеља ради од куће, те им је сигурније да и деца буду код куће.

НИШ

Пре него што је јуче донета нова одлука Кризног штаба, цела гимназија “Бора Станковић” прешла је на онлајн наставу јер вирус потврђен код петоро наставника, петоро је било у самоизолацији због контаката, а у једном тренутку и четири ученика су била позитивна док их је неколицина била у изолацији због родитеља. То је за “Блиц” потврдио начелник Школске управе Ниш Драган Гејо.

– Цела гимназија “Бора Станковић” је пребачена на онлајн јер је под истим кровом са гимназијом Стеван Сремнац, па је опасност већа јер је већа фреквенца кратања ђака. “Стеван Сремац” није прешао на онлајн, али се стање прати – рекао је Гејо.

Нишке основне школе ОШ “Стефан Немања” и ОШ “Душан Радовић” делимично су прешле на онлајн и то ученици од 5. до 8. разреда, док ученици млађих разреда иду нормално у школу. “Стефан Немања” има осам наставника који су били позитивни и неколико ученика који су се већ опоравили, док је “Душан Радовић” имао седам позитивних наставника плус једног волонтера и неколико оболелих ученика.

Према речима начелника нишке Школске управе која покрива и образовне установе са подручја Пиротског округа, на онлајн су већ прешле и гимназија у Пироту и ОШ “Христо Ботев” у Димитровграду.

– Тамо је општина прогласила ванредну ситуацију и како кажу, има доста оболелих родитеља па се зато прешло на онлајн наставу. Одлуку о преласку на онлајн уствари доноси Кризни штаб, а ми је само аминујемо и о томе обавештавамо Министарство просвете. Мислим да је чистија ситуација у школама него код куће, мислим да се деца и наставници не инфицирају у школи – казао је Гејо.

У Нишу је преко Националне службе за запошљавање ангажовано свега два, три учитеља и неколико наставника, као замене због короне. Гејо каже да је наставно особље ангажовано са тржишта рада јер немају технолошких вишкова, али да су прво часове надомешћивали наставници који немају пуну норму.

– Направили смо базу наставника који немају пуне норме, којима фали од 50 до 80 одсто часова за пуну норму. Онда су наставници предметне наставе радили и преко норме јер по закону могу да раде до 130 одсто. Зато је врло мало било ангажовано са тржишта рада јер су само допунили норме ови који немају пуне норме. У ОШ “Стефан Немања” и ОШ “Мирослав Антић” довели смо два учитеља са тржишта рада, а исто тако су тражени и наставници енглеског и ликовног –

СУБОТИЦА

И у школама у Суботици поједини родитељи су става да је безбедније да њихово дете наставу похађа од куће. Директорка ОШ „Матко Вуковић“ Мирјана Стевановић каже да је ситуација у школи стабилна и да се нико још није заразио, али има захтева за прелазак на онлајн.

– Колеге кажу да су почели да се јављају родитељи и желе да им деца ипак похађају онлајн наставу. Ако се тренд ширења вируса у граду настави може да се деси да имамо проблем са организацијом наставе. Треба што пре да пређемо на онлајн док још имамо људе. Човек који је на боловању не може да ради онлајн. То се не схвата у потпуности, а јако је битно да у правом тренутку пређемо на онлајн. У школи успешно спречавамо ширење заразе, али нигде другде не можемо и зато нам је битно да сачувамо наше колеге који могу да раде и онлајн – поручује Стевановићева и додаје да школе морају имати и стручне замене.

– Не може било ко да ради у електронској учионици. То је додатно оптерећење, јер замена мора бити обучена за наставу на даљину – истиче она.

Родитељи чија деца похађају ОШ „Кизур Иштван“ се још нису обраћали директно школи, али многи јављају „дете кашље“.

– Примећујем и да је мањи притисак на продужени боравак, сигурно да има оних који желе сада да деца пређу на онлајн. Требало је већ од почетка ове недеље да се пређе на онлајн, јер ако је неко на боловању због ковида он није у обавези да ради пошто је на боловању. Како и ко да нам ради онда. Надам се да ћемо сви прећи на онлајн – каже директор ове школе Дејан Анђеловић.

НОВИ САД

Јасмина Пастоњицки, председница Актива директора основних школа у Новом Саду и директорка ОШ “Васа Стајић” каже да велика већина родитеља и даље жели да њихова деца иду у школу.

– Негде око 1.000 ђака на нивоу свих основних школа наставу похађа код куће. Већина њих је у изолацији јер им је неко у породици заражен. У нашој школи само неколико родитеља је захтевало да им се деца пребаце на онлајн наставу док не виде шта ће бити наредних пар недеља. Велика већина родитеља жели да деца иду у школу и на онлајн наставу ће их пребацити само ако то буду морали – рекла је Пастоњицки.

Према подацима Градског већа за образовање у Новом Саду је за викенд у основним школама вирусом корона заражено 36 ученика и 107 запослених, а 850 ученика и 96 запослених је у изолацији. У средњим школама заражено је 111 ученика и 43 запослена, док је у изолацији 359 деце и 50 запослених.

Извор: Блиц

loading...