loading...
Свет

САД НА ИВИЦИ КАТАСТРОФЕ! Почеле су миграције, 30 људи погинуло! Ево о чему је реч!

Амерички Национални центар за урагане упозорио је да би Јота могла да изазове данас додатне поплаве и клизишта широм Централне Америке

Више од 30 особа погинуло је у олуји Јота, која је изазвала бујичне поплаве широм Централне Америке и приморала стотине хиљада људи да напусте своје домове, што би могло да доведе до миграција у САД.

Како наводи Ројтерс, очекује се да ће број страдалих порасти како спасиоци буду претраживали изоловане заједнице.

У многим селима од северне Колумбије до јужног Мексика забележене су рекордни нивои најбујалих река изазваних падавинама, што је покренуло клизишта, а погођени су и градови, попут Сан Педра Суле у Хондурасу.

Аеродром у том граду је у потпуности поплављен, а како се види на једном снимку објављеном на друштвеним медијима, авио-мостови за укрцавање путника више су личили на пристаништа, док су оближње крошње дрвећа биле једва видљиве изнад “мора мутне воде”.

Олуја Јота погодила је обалу Никарагве у понедељак, уз снажан ветар брзине до 250 километара на час, плавећи села која се још увек опорављају од удара урагана Ета од пре две недеље.

Око 160.000 грађана Никарагве и 70.000 грађана Хондураса било је приморано да побегне у склоништа.

Већина страдалих је из Никарагве.

Иако се Јота у великој мери повукла из Салвадора, власти у Никарагви и Хондурасу боре се с последицама вишедневних јаких падавина.

Амерички Национални центар за урагане упозорио је да би Јота могла да изазове данас додатне поплаве и клизишта широм Централне Америке, док се повлачи западно ка Тихом океану.

 

 

 

 

 

Извор: (Еспресо.рс/Тањуг)

 

loading...