Србија

Сада је и званично! Горан Весић потврдио: ДОШАО КРАЈ ЖУРКАМА КОЈЕ СУ ЛЕГЛА ЗАРАЗЕ!

Заменик градоначелника Горан Весић рекао је данас да ће спровођење епидемиолошких мера у Београду контролисати између 400 и 500 овлашћених лица.

Весић је за ТВ Прва рекао да је тај број изменама Закона о заштити становништва од заразних болести знатно увећан и да ће допринети да се мере ефикасније спроводе.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Уједно је подсетио да су према новом закону, осим санитарних инспектора, којих је, како каже, 140 на територији целе Србије, за контролу спровођења мера одсад овлашћени и комунални милиционери и комунални инспектори који могу и да пишу казне.

– У Београду је до сада 12 лица контролисало спровођење мера, а сада ће тај број бити између 400 и 500 овлашћених лица. То значи да ћемо ефикасније радити и да ће се ефикасније и спроводити мере – рекао је Весић.

Заменик градоначелника је додао да је прошле ноћи контролисано око 160 локала у престоници, али да нема информацију колико је казни написано.

Весић је нагласио да су измене закона инициране како би се стало на крај бахатим угоститељима, којих је, како каже, мање од један одсто, а који праве журке које су легло заразе вирусом.

– Кроз овај закон треба да решимо проблем оних који се смеју држави и организују журке. Очекујемо да се од данас у акцију укључе и полиција и тужилаштво. Ти угоститељи треба да одговарају јер највише новозаражених долази са тих журки – навео је Весић и додао да више од 90 одсто угоститеља поштује мере и затвара локале на време.

Ново радно време

На питање да ли ће се усвојити предлог Кризног штаба да се скрати радно време угоститељских објеката, Весић је казао да се поштују предлози струке, али да није поштено казнити све зато што између 50 и 100 угоститеља у Београду не поштују мере.

– Неопходно је да се сви укључе у спровођење закона и да заједничким снагама затворимо оне који не поштују мере. Ако то не буде дало ефекта, спремни смо да размотримо и нове мере – рекао је Весић.

Подсетио је да у Београду око 40.000 људи ради у угоститељству и да њихове породице живе од тога и поновио да треба наћи меру између заштите јавног здравља и заштите економије.

 

 

 

 

 

 

Извор: (Курир.рс/Тањуг)