loading...
Србија

Шеф СЗО у Србији открио: Бојим се да је ваша земља пред затварањем!

Београд — Директор канцеларије СЗО у Србији Маријан Ивануша рекао је данас да се тренутна ситуација у вези са коронавирусом у Србији може назвати трећим таласом.

Ивануша каже да, ако би 95 одсто грађана користило маске, држава никад не би дошла у ситуацију да “заустави живот”, изразивши бојазан да је Србија релативно близу затварања због погоршавања епидемиолошке ситуације, али да тај дан још није дошао.

“Ситуација се у последњих неколико недеља континуирано погоршава и, ако се то настави, плашим се да ће и Србија доћи до тренутка да се заустави живот. Затварање би имало тешке економске последице, а знамо да оне утичу на здравље људи. Зато СЗО сматра да то треба да буде крајња мера”, рекао је Ивануша.

Он је оценио да је нова вакцина против коронавируса “испред врата”, али да је у почетку неће бити довољно за све.

Ивануша је рекао да треба вакцинисати више од 60 одсто светске популације како би био постигнут колективни имунитет.

“У децембру ће, највероватније, бити доступне прве вакцине, али неће их бити милијарду или три милијарде, већ ће на располагању бити неколико милиона. Неки ће је добити већ тада, али, да би се постигао колективни имунитет, мораће да прође још много времена”, рекао је Ивануша за Н1, а пренео је Блиц.

 

 

 

 

 

 

Извор: Блиц.рс