Србија

СИТУАЦИЈА ЈЕ АЛАРМАНТНА! Драма у Београду: Болнички капацитети при крају, рашће број мртвих

Београд — У Београду најкритичнија ситуација са вирусом корана, болнички капацитети су при крају, каже државни секретар Министарства здравља Мирсад Ђерлек.

Очекује да ће данас Кризни штаб за борбу против ковида 19 донети најбоље мере и додаје да то сигурно неће бити полицијски час и закључавање.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„У наредних седам до десет дана наставиће се повећавање броја новооболелих. То подразумева да ће и болнице бити пуније и да ће број преминулих бити већи“, рекао је Ђерлек за ТВ Пинк.

Он је нагласио да је било доста пријема на болничко лечење у последња 24 сата, да је Бежанијска коса имала 22 пријема, а Звездара чак 78.

У Инфективној клиници у Београду скоро да нема места, те због тога поново у ковид систем комплетно улазе клиничко-болнички центри Драгиша Мишовић и Звездара.

„Чинимо надљудске напоре да прерасподелом у болницама направимо више места, да не дозволимо да додјемо у ситуацију да немамо места за пацијенте у Београду. Морамо издржати до 1. децембра када отварамо ковид болницу у Батајници“, рекао је он.

Напомиње да се вирус из Београда полако шири на остале делове Србије и да север земље полако постаје жариште.

„Нови Сад је по броју заражених на другом месту већ неколико дана. Ситуација у Крагујевцу, Крушевцу, Ваљеву почиње да се захуктава, али и на југу Србије – Прешево, Бујановац, Лесковац. Ми смо у озбиљној ситуацији и покушавамо на све начине да решамо проблеме на дневном нивоу“, навео је Ђерлек.

Како је рекао једна група неодговорних људи жели да ноћни провод, претвори у трагедију, те данас има примера да се у болницама налазе целе породице.

„Ми смо пре неколико дана имали 80 одсто људи старости измедју 20 до 40 година, сада се та граница померила и имамо много више пацијената од 40 до 70 година. Имамо више људи на респираторима, више људи који нам умиру“, рекао је он.

Истиче да је важно сачувати здравствени кадар који износе највећи терет у овој борби.

 

 

 

 

 

Извор: Тањуг