Србија

Ситуација је драматична! Лончар открио: ЗА 24 САТА ХОСПИТАЛИЗОВАНО СКОРО 400 ЉУДИ! У београдским болницама има места само за данас и сутра!

Министар здравља Златибор Лончар упозорио је данас, због великог дневног броја пријема ковид пацијената у болнице, да прети опасност да се исцрпе капацитети здравственог система, јер не постоји неограничен број обученог здравственог особља

Лончар је, после састанка са директорима ковид болница, казао да је у протекла 24 сата примљено нешто мање од 400 ковид позитивно на лечење, а од тог броја најмање око 150 је морало да се смести у Београду.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Правимо додатне капацитете и распореде. Имамо места за данас и сутра, али већ од петка мораћемо целу болницу „Др Драгиша Мишовић“ да ставимо у ковид систем, а после два дана ће се и Земунска болница вратити у ковид систем“, нагласио је министар.

Лончар је рекао да болнице у унутрашњости за сада имају места, и да се не треба чудити ако пацијенти из Београда, којима буде потребна интензивна нега, буду пребацивани у унутрашњост.
Како је навео у Београду је још само 300 места у болницама, за данас и сутра.

Он је рекао и да се здравствени радници дуги низ месеци боре са короном, да су и они оболели помажући другима.

Држава ће, према његовим речима, ставити све капацитете на располагање, и сво особље које има, али грађани, поручује, морају да знају да тога нема бесконачно.

„Са овом динамиком, ако се настави да примамо 400 ковид пацијената дневно у болницу, а данас ћемо имати и значајан скок заражених према подацима од јутрос, довешћемо овај систем до момента да више нећемо имати где да примимо пацијенте“, упозорио је министар здравља.

Лончар је рекао и да држава не може да измисли медицинске раднике, обучене лекаре и сестре да би они помагали људима.

„У овом моменту имамо само два пута, трећи не постоји. Први пут је А први пут је пут да се уозбиљимо, схватимо озбиљно ситуацију, јер се стање, иако је најбоље у Европи, креће једним правцем који није добар и који је забрињавајући“, рекао је Лончар и додао да све зависи од нас самих.

Први пут је, истиче – да под хитно прекинемо све непотребне контакте, да не идемо на места на која не морамо да идемо, посебно не на места где су масовна окупљања, илегални концерти, нити на прославе и слично.

Он је рекао и да је све више примера да у болницама леже млади, а у соби поред њихове баке и деке, јер млади одлазе на места повећаног ризика мислећи да њима не може бити ништа, а онда се враћају кући и заразе старије.

Лончар је рекао да ни код младих није наивна клиничка слика.

„Како будемо радили – тако ће нам бити“, закључио је министар.

 

 

 

 

 

 

Извор: Тањуг