Србија

СЈАЈНЕ ВЕСТИ! Ова група грађана ће добити једнократну новчану помоћ од државе! Ево о чему је реч!

До краја новембра једнократна новчана помоћ пензионерима највероватније неће бити исплаћена јер још увек није донета одлука о висини такозваног „бонуса“ као и и начину на који би овај новац требало да се нађе на рачунима близу 1,7 милиона најстаријих суграђана, сазнаје „Блиц“.

Другим речима тражи се модел за реализацију намере државе да се и ове године помогне најстаријима. Председник Александар Вучић недавно је најавио да са премијерком и министром финансија разматра могућност „да још неког изненадимо, наше пензионере, малим поклоном“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Председник додуше није навео када би најстарији грађани могли да очекују то изненађење, али је истакао да Србија нема проблем са ликвидношћу и најавио повећање зарада за здравствене раднике и запослене у јавном сектору, као и могућа додатна издвајања за најстарије.

Како „Блиц Бизнис“ сазнаје управо то је део који би требало да се сагледа од стране Министарству финансија и Министарства рада.

– У току су анализе колика би требало да буде висина изоса те једнократне помоћи али начина исплате односно да ли ће бити ићи уз пензиони чек или ће пак новц лећи посебно. У сваком случају, ни ове године се неће одустати од праксе која је уведена још 2016. године и вероватно ће до Нове године пензионери примити свој поклон – наводе наши саговорници из Немањине 11.

Претходних година пензионери су добијали једнократну помоћ углавном пред новогодишње празнике. Рецимо, 2019. године је исплата једнократне помоћи од 5.000 динара почела 4. новембра, а том приликом је за укупно 1,7 милиона пензионера из буџета издвојено 85 милиона евра.

Током 2016. и 2017. године једнократна подршка пензионерима исплаћена је такође уочи новогодишњих празника и тада је сваки пензионер добио по 5.000 динара. Новчану помоћ од 3.000 динара најстарији су добили и у децембру 2018. а те године Влада је повећала и пензије у распону од пет до 22,5 одсто.

Пензионери су добили повећање пензија и у прошлој и у овој години, а најављено је повећање и од 5,9 посто за 2021. и то по такозваној швајцарској формули. После повећања по тој формули, просечна пензија ће са садашњих 27.769 динара бити повећана на 29.407 динара, односно за 1.638 динара.

Практично, од 2021. ће пензионери са најмањим примањима која су 10.000 динара, имати увећање за око 600 динара више, док ће они са највећим примањима (изнад 100.000) имати повишицу од најмање 6.300 динара.

Пензије ће у 2021. расти по договореном моделу – швајцарској формули, која подразумева усклађивање примања најстаријих грађана са 50 одсто инфлације и 50 одсто раста просечне зараде, а из Владе Србије је од 2022. године најављен нови модел који би омогућио још већи раст. Циљ је да просечна пензија 2025. достигне ниво од 400 евра.

Од јануара и повећање плата

Плате ће од 1. јануара здравственим радницима бити повећане за 5 одсто, а свим осталима у јавном сектору за 3,5 одсто. Од 1. априла свима следи додатно повећање до пет процената, а здравствени радници су већ добили и једнократну помоћ у износу од 10.000 динара.

Новчану помоћ од по 10.000 динара предвиђена је и за још једну велику групу радника у јавном сектору.

 

 

 

 

 

 

 

Извор: Блиц.рс