Свет

ШОКАНТНЕ ТВРДЊЕ! Распад САД почиње 2020. а 2025. нестају као сила! Ево о чему је реч!

Сједињене Америчке Државе се дуги низ година сматрају “суперсилом” и то није изненађујуће. Америка контролише не само 50 својих територијалних јединица, већ и половину света истовремено.

Ова држава има најјачу војску на свету, одличан образовни и руководећи систем. Већ дуг период представља највећу економију на свету. Стога нико ни не помишља да би ситуација ускоро могла радикално да се промени. Нико осим норвешког прогностичара Јохана Галтунга.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Ко је Јохан Галтунг?

Јохан Галтунг је 89-годишњи норвешки социолог и главни оснивач дисциплине мира и конфликта студија. Он је суоснивач Института за истраживање мира у Ослу 1959, радећи у њему као директор до 1970. године.

Такође је био позван као консултант у УН и друге велике организације. Држао је предавања на универзитетима у различитим земљама. Готово читав свој живот посветио је истраживању светских сукоба и формирању највећих држава.

Јохан је објавио око хиљаду научних радова и стотине књига о овој теми. Галтунг је истовремено и феноменална особа! Колеге о њему кажу овако:

„Његова открића су толико невероватна да је тешко поверовати да је то написао човек“.

Око 50 пута Галтунг је учествовао у решавању глобалних сукоба. Он зна све о већ створеним системима власти и чак предвиђа њихову судбину.

Галтунгова предвиђања

Предвиђање протеста на Тргу Тјенанмен у Кини 1989. године. Тада је у Пекингу одржан низ великих протеста, чији су учесници били студенти.

Јохан је постао познатији након пророчанстава о распаду Совјетског Савеза. Штавише, он је чак тачно одредио датум овог инцидента. На једном од састанака у Москви, 1980. године, научник је јавно изјавио да ће десет година касније пасти Берлински зид и да ће убрзо након тога СССР нестати.

У прилог својим речима, Галтунг је навео 5 главних недостатака совјетског система:

контрадикције између Уније и њених партнера који су желели да стекну независност од Кремља;
сукоби између РСФСР и других република унутар СССР-а, које су тражиле већу аутономију;
социјалистичка буржоазија, проузрокована привилегијама партијске елите;
развојни јаз између градова и села;
мањак добара у земљи.
Тада Савез није посебно обраћао пажњу на предвиђања странца, иако је његова изјава шокирала све присутне на састанку.

Совјетски Савез је ипак био суперсила. Замислите изненађење власти када је, оно што је Јохан предвидео, почело да се остварује.

Масовни немири у Кини и распад СССР-а су главна, али не и једина, испуњена пророчанства норвешког социолога. Након распада Савеза, на ред је дошла пропаст САД-а.

Галтунгова предвиђања у вези са САД-ом

У Америци, Галтунг истовремено види и републику и царство. Квалитети републике укључују динамику развоја, продуктивност, креативност, љубав према слободи и иновативности.

Као царство, Сједињене Државе се баве војном и државном манипулацијом, осуђујући неслагање и показујући насиље над другима.

Почетком 2000-их Јохан је предвидео крах САД-а и поново именовао тачан датум овог догађаја. Научник је рекао да ће процес распада започети 2020. године након „Паx Америцана“ (периода економске и друштвено-политичке стабилности), а до 2025. Америка ће у потпуности престати да постоји као суперсила.

У једном свом чланку је навео 14 разлога који би довели до пада америчке империје. Ево главних:

разлика у расподели погодности између различитих сегмената становништва;
финансијска неусклађеност између различитих сектора економије у земљи;
контрадикције између САД-а и других држава;
амерички тероризам и антитероризам потлачених народа;
културне разлике између Сједињених Држава и њених партнера;
амерички сукоб с Азијом, где се формира „антиамерички савез“.
Након победе на изборима Доналда Трампа, Норвежанин је схватио да ће то само убрзати пропаст САД-а. Наводно ће овај политичар допринети да колапс дође већ крајем 2020. године.

Према мишљењу научника, Америка ће пре тога проћи фазу фашистичке диктатуре, а Патриотски закон ће само потврдити покретање механизма.

Такође, терористички напад у Њујорку, 11. септембра 2001. године, такође је предвиђен од стране Јохана Галтунга. Стога, практично нема разлога да не поверујемо норвешком Нострадамусу.

У светлу недавних догађаја, Галтунгове прогнозе постају врло занимљиве.

Прво, дошла је 2020. година коју је он поменуо. Друго, Кина јача свој положај, поред Русије (главног непријатеља Сједињених Држава).

Треће, свет је доживео економску кризу узроковану пандемијом. Америка то највише осећа – Трамп је најавио “велику катастрофу” у свих 50 држава.

До данас је у Америци забележено више од 1,42 милиона случајева инфекције САРС-Цов-2 и око 85 хиљада смрти. Сам председник верује да ће у Сједињеним Државама од Цовид-19 умрети од 200 хиљада до три милиона људи. То ће наравно значајно ослабити положај Америке у свету и, као резултат, уништиће је.

Међутим, распад америчке империје уопште не значи колапс америчке републике.

“Ослобађање од терета контроле и одржавања царства довешће до процвата Сједињених Држава”, каже научник.

Због тога се не треба надати да ће Америка бити избрисана са мапе или да ће се распасти у 50, међусобно зараћених, мини-држава.

Највјероватније, под „распадом америчке империје“ Јохан подразумева својеврсну трансформацију Америке. То би могла да буде последица унутрашњих промена у земљи, а које ће узроковати конзервативно управљање Доналда Трампа, или као резултат спољног утицаја других држава и светских структура.

Већина Американаца воли своју земљу, али не прихватају спољну политику владе. Заједно, они могу позитивно да утичу на промену тока историје.

Галтунг верује да ће предвиђени слом бити од користи само Сједињеним Државама. Америка ће постати потпуно другачија земља, са новим културним вредностима, политиком и светлом будућности.

 

 

 

 

 

Извор: Webtribune