Регион

Срамота! ЂУКАНОВИЋ САБОТИРАО САХРАНУ АМФИЛОХИЈА? Ово нико није очекивао!

Одлазећа власт је покушала да спречи Матију Бећковића да стигне у Подгорицу и одржи говор мада је то била једна од последњих Амфилохијевих жеља

Харангом против почившег митрополита Амфилохија и одбијањем да се појави на последњем испраћају првог човека Српске православне цркве у Црној Гори, Мило Ђукановић је наставио рат и против мртвог владике и зацементирао линију између светосавске и монтенегринске Црне Горе, сагласни су саговорници Српског телеграфа

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Штавише, одлазећа власт је покушала да спречи Матију Бећковића да стигне у Подгорицу и одржи говор, мада је то била једна од последњих Амфилохијевих жеља! Наиме, Бећковић је на аеродрому у Београду чекао од 9.30 до 11 часова авион који је из необјашњивих разлога каснио из главног града Црне Горе.

Не знам зашто чекамо, било је кашњења, али нам ништа није речено – рекао је видно нервозни академик док је чекао авион.

Ипак, у последњи час и после праве драме и трке с временом Бећковић је стигао на планирано одредиште. Историчари Александар Раковић и Чедомир Антић не сумњају да је кашњење авиона био покушај опструкције одлазећег црногорског режима.

– Не заборавите да је Бећковићу, Раковићу и мени Милов режим забранио улазак у Црну Гору и да је могуће да је то био последњи, срећом неуспешни, трзај одлазеће власти – рекао нам је Антић.

Подсећамо, прва се срамним статусом огласила председница Црногорске Анђела Ивановић, која је на свом Фејсбук налогу славила митрополитову смрт:

– Чули сте да је било речено: „Љуби ближњег свога, мрзи непријатеље своје.“ А ја вам кажем: „Љубите непријатеље своје и молите се за оне који вас прогоне. Освјежило баш!!!“

Ногу је повукла председница Црногорске Анђела Ивановић, која је на Фејсбук налогу славила митрополитову смрт:

– Чули сте да је било речено: „Љуби ближњег свога, мрзи непријатеље своје.“ А ја вам кажем: „Љубите непријатеље своје и молите се за оне који вас прогоне. Освјежило баш!!!“

Потом је Ђукановић проговорио и кроз своју партију осудом народа, који је масовно изразио тугу због смрти вољеног духовног вође. Штавише, саопштили су да су „посебно забринути понашањем мандатара Здравка Кривокапића“, за којег кажу да својим активним учешћем не препознаје тренутак да утиче на свест грађана о опасности таквог понашања.

У саопштењу се наводи да „туга и изрази поштовања и уважавања према верском поглавару СПЦ не смеју да се претворе у неодговорну еуфорију у којој је све дозвољено“. Крајње необичним сматрају то што ће, како кажу, јавни сервис свих грађана Црне Горе директно преносити сахрану митрополита, која може бити ризична за здравље људи, што је, кажу, директно кршење мера кризног штаба – пише Српски Телеграф

За Кривокапића кажу да се понаша супротно оном што се „очекује од неког ко треба да буде на челу владе грађана свих вера и националности“.

– Он својим јавним објавама на друштвеним мрежама наступа искључиво са позиција пропагатора религије и посвећеног верника једне цркве у Црној Гори – наводи се у срамном саопштењу.

НЕ ПОМИЊЕ КОМИТЕ

Историчар Чедомир Антић каже за Српски телеграф да Амфилохијева смрт не представља никакво олакшање за зле језике садашње црногорске опозиције.

Тек сад је покојни митрополит највећи и несавладиви непријатељ шовинизма и фашизма који шире ДПС и Мило Ђукановић зато што је умро као апсолутни победник и шта год се у будућности буде десило он ће то остати. Жале се на окупљање због сахране, која је ипак једна од светиња у људском друштву, а изазвали су читав талас короне на скуповима тзв. комита, који су после избора у Црној Гори протестовали против њиховог исхода – наводи Антић.

Антић критикује и Ђукановићеву изјаву саучешћа.

– За Мила је чак и изјава коју даје као председник једно обично отровно партијско саопштење, тако је митрополиту захвалио због некаквог доприноса у време референдума о независности – закључује Антић.

 

 

 

 

 

 

 

Извор: Еспресо.рс