Свет Србија

Срби у шоку! АМЕРИКА СЕ ОДЛУЧИЛА НА НЕОЧЕКИВАНИ ПОТЕЗ НА КОСОВУ

Нова акција у Приштини заправо је обрачун Сједињених Америчких Држава са непослушним албанским руководством на Косову и Метохији, које је помислило да је толико јако да може да се супротстави Америци, каже за Спутњик адвокат Тома Фила поводом хапшења Јакупа Краснићија, једне од кључних фигура ОВК.

Јаке полицијске снаге упале су јуче у кућу Јакупа Краснићија у Приштини, где су га пре хапшења држале одвојено од породице у посебној просторији. Заједно са специјалцима КПС претресли су и Краснићијеву породичну кућу у селу Негровце у општини Глоговац.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Краснићи је био једна од кључних фигура некадашње ОВК, у којој је био и портпарол, а сада је у Социјалдемократској иницијативи. Он је претходно добио позив Специјалног суда, испитивање је било заказано за 24. јул, али тада није саопштено у ком својству ће бити испитан.

Специјални суд у Хагу потврдио је оптужницу шефу парламентарне групе покрета „Самоопредељење“ и бившем припаднику ОВК Реџепу Сељимију. Ове наводе изнео је Сељими, он је рекао да ће данас отпутовати у Хаг и да тамо иде „уздигнуте главе“, али да ће се „уздигнуте главе и вратити“.

Американци чисте по Косову

„Одбијали су у Приштини да укину таксе, све реципроцитете, понашали се у складу са девизом, нико нам ништа не може, јачи смо од судбине. Очигледно су Американци схватили да са њима не вреди причати, тада су се појавиле оптужнице. Повод је вероватно био тренутак када је Тачи кренуо у Америку, да тамо не би нешто потписао са нама, а они знају да постоји оптужница, не дозвољавају да ратни злочинац потписује уговоре било какве врсте“, каже Фила.

Он додаје да Американци хоће да у следећој влади такозваног Косова не буде нико ко има било какве веза са Ослободилачком Војском Косова, да то буду нови људи, без терета мрачне прошлости.

С друге стране, политички аналитичар из Грачанице, историчар Александар Гаџић, каже да водећи људи земаља западне демократије већ годинама сматрају да је дошло време да се легализује косовска независност, и да је то први разлог привођења Краснићија.

„Желе да се успоставе дипломатски односи Београда и Приштине, али упорно инсистирање Албанаца на нереалним захтевима већ је почело да иде на нерве земљама Запада. Они сматрају да је тој ратној коалицији, која је 1999. године на крилима НАТО бомбардовања преузела власт на Косову, истекао рок трајања. Послужили су сврси, испунили све што је пред њих поставио Вашингтон и друге западне земље, завршили посао и треба да оду у пензију. У том контексту треба посматрати све оптужнице“, тврди Гаџић.

Не би требало свему веровати…

Фиила упозорава да не треба веровати баш свему што ћемо ових дана видети у Приштини и Хагу и додаје да је веома сумњичав када су у питању активности Специјалног суда.

„Тај Суд ће хапсити, а да ли ће судити и осудити или ће направити причу да се ми с њима нешто договоримо, видећемо. Једна од тачака наметнутог договора могла би да буде амнестија. Амнестија свих који су вршили злочине, наших и њихових, а затим узајамно признање обе државе…“, каже Фила.

Гаџић подсећа на, како каже, фарсу од суђења Рамушу Харадинају, када су под неразјашњеним околностима сведоци његових злочина нестајали и умирали.

„Сетите се те срамне пресуде, зато не треба искључити и могућност да се процеси против одговорних за злочине над Србима обуставе, услед евентуалног недостатка доказа. Слажем се да би могући сценарио могла да буде амнестија свих одговорних за ратне злочине зарад успостављања односа Београда и Приштине. На Западу преовладава мишљење да је дошло време да косовска независност, пројекат који се зове „независно Косово“ буде легализован“, каже Гаџић.

Он додаје да су Америка, Велика Британија, Немачка и Француска пуно уложиле у овај пројекат и да се неће тако лако одрећи свој утицаја на овај простор.

„Управо због тога не треба веровати у правду овог Суда“, истиче Гаџић.

Поводом хапшења Краснићија огласио се и бивши косовски премијер Рамуш Харадинај. Он је рекао да су „овакве параде Еулекс-а, нарочито у присуству чланова породица, трауматичне и представљају израз несразмерне снаге која не поштује људско достојанство.

„Верујем у „чистоћу“ рата ОВК, убеђен сам у невиност Јакупа Краснићија“, поручио је Харадинај.

Крајем априла Тужилаштво за злочине ОВК поднело је предлог оптужнице против председника Косова Хашима Тачија и бившег председника Скупштине Косова Кадрија Весељија.

 

Извор: rs.sputniknews.com