Србија

СРБИЈА ПОНОВО УВОДИ ПОЛИЦИЈСКИ ЧАС? Огласио се доктор Тиодоровић и открио све!

Епидемиолог др Бранислав Тиодоровић изјавио је данас да неће бити уведена мера закључавања у циљу сузбијања ширења епидемије вируса корона.

„Сутра заседа Кризни штаб, прва тема је процена епидемиолошке ситуације. Ипак, мислим да овог тренутка нећемо моћи да идемо, нити је то оправдано у целини, са неким затварањем као што је у Великој Британији, Француској, Италији, Мађарској, јер смо ипак у много бољој ситуацији“, рекао је Тиодоровић за ТВ Прва.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Према његовим речима, закључавање никада није посебно добро решење.

Тиодоровић је подсетио да су људи из струке скретали пажњу још у септембру да ће новембар и децембар бити тешки, што очигледно један мали број људи који прави велике проблеме није прихватио на одговарајући начин.

Према његовим речима, за сада нема разлога нити оправдања да би се увело полицијски час или ванредно стање, јер би се тиме само довело до већих тензија и до неодговорног одговора оних који су у мањини, али се понашају себично и несолидарно.

„Иако је потпуно јасно да је требало да се затворе сви сплавови, ноћни клубови, пре свега у Београду, за које су постојали снимци и документација, али свој део није урадио онај ко је требало. То није здравствени систем, који сада трпи велики притисак, него они који су требало да спроводе мере“, рекао је Тиодоровић.

Како каже, ситуација је сада нешто боља у југоисточној Србији, од севера, запада, и поготово Београда.

Ипак, додаје да и на југу сада има 50 одсто више првих преледа у ковид амбуланата, што значи да људи сада имају већу потребу да се јављају због тегоба.

На југу је посебно лоше у Прешеву и Бујановцу.

„Врањска бања која се до сада одлично борила, вероватно ће сада бити под великим притиском“, рекао је Тиодоровић.

Он је рекао да се у целој Србији бележи велико повећање броја позитивно тестираних, као и да се тестирање врши у већем обиму него раније, што, каже, треба наставити, па чак и повећати.

Тидоровић је додао да је забележена и промена у узрасту заражених, одноно да су раније већина њих, 60-67 одсто били узраста између 20 и 40 година, а сада је више радно активног становништва.

„Није у питању да ли је неко послушан, него да ли је одговоран и није питање демократије него цивилизације. Апелујем на све да не дођемо у ситуацију, да примењујемо најстроже мере, као друге земље, а не морамо да дођемо у ту ситуацију“, рекао је Тиодоровић.

На питање када ћемо моћи да одахнемо, Тиодоровић је рекао да се „пик“ може очекивати половином новембра.

„Тада ћемо, ако све буде под контролом и ако превагну самосвени и дисциплиновани грађани, имати контролисану ситуацију, да иза половине новембра почнемо да спуштамо криву, да се здравствени систем избори“, рекао је Тиодоровић.

 

 

 

 

 

Извор: Тањуг