loading...
Србија

СРБИЈУ ЧЕКАЈУ ДВЕ НЕДЕЉЕ СТРОГИХ МЕРА! Ситуација је алармантна,ево шта нас чека!

Кризни штаб пооштрава мере, а управо је ступио на снагу и нови такозвани ковид закон који омогућава кажњавање за непоштовање препорука које се доносе.

Коначна одлука требало би да буде донета до сутра, а у оптицају је затварање кафића и клубова у 18 часова и ношење маски и на отвореном.

Болнице су пуне, црни рекорди један за другим се обарају из дана у дан, умрлих никада више, крива је отишла у небо. На последњој седници Кризни штаб је разматрао увођење нових мера, посебно оних које се односе на кафиће и клубове, за које стручњаци наводе да су најпогоднији за преношење и ширење вируса.

Како скраћивање рада кафића има економске импликације коначна одлука није донета одмах.

Не прецизирајући о којим је мерама реч министар здравља Златибор Лончар најавио је јуче да ће бити донете за дан или два. Лончар је потврдио да је у току процес доношења одлука “о новим мерама у борби против пандемије корона вируса у Србији”.

И док се чека на дефинитивну одлуку до када ће радити кафићи, оно што се зна јесте да већина чланова Кризног штаба сматра да радно време треба ограничити до 18 часова. Међутим, није искључено да се “добије” сат, евентуално два дуже. Уколико буде донета одлука о скраћивању радног времена кафића, она неће бити трајна док траје епидемија већ периодична.

Како се наводи скраћено радно време кафића и клубова могло би бити орочено на две недеље. То ће бити покушај да се ослаби тренутни талас ковида-19.

Према писању појединих медија Кризни штаб је разматрао и привремено затварање биоскопа и позоришта. Међутим, за сада нема извесне нити потврђене најаве да би установе културе могле изнова бити затворене као што је то био случај по избијању епидемије.

Ево које су дилеме Кризног штаба и шта је од мера на столу:

Продужење распуста

Иако се у јавности говорило да ће тренутни распуст за ученике у Србији бити продужен то није била опција која је разматрана. Међутим, то не значи да у последњем тренутку током викенда може евентуално доћи и до измена.

Оно што је у оптицају је продужење зимског распуста на месец дана и да почне у исто време у свиом школама у Србији око 19 децембра.

Међутим, продужење тренутног мини распуста тражили су и просветни синдикати наводећи да би требало да траје још пет дана, до следећег петка. У предлогу који је достављен медијима, синдикати траже измену календара за школску годину сходно тренутној епидемиолошкој ситуацији и продужетак јесењег распуста на рачун планираног зимског распуста.

Скраћење рада кафића

Друга важна мера о којој се увелико расправља јесте скраћење рада кафића, ресторана и клубова.

Строжа мера, кад је реч о угоститељским објектима била би потпуно затварање, чему се противе и челници града Београда, док је блажа и извеснија варијанта да се њихово радно време скрати до 20 или 21 сат. На Кризном штабу је међутим разматрана опција да раде до 18 часова.

Др Срђа Јанковић, члан Кризног штаба, изјавио је јуче да је један од предлога био да се радно време локала скрати на 18х.

Потенцијално строже мере могу бити скраћење радног времена локала за забаву. Сад локали раде до 23 сата, а ми смо предлагали да се радно време скрати до 18 сати. Ипак, подсетимо да је већ на снази мера да се унутар локала носе маске – рекао је имунолог и члан Кризног штаба др Срђа Јанковић.

Доктор Предраг Кон сматра да су две недеље строгих мера најефикасније.

– Морамо да зауставимо вирус и његов пренос, то може тако што се ускрате контакти, а то је опет могуће само новим мерама. Нису донете мере. Председница Владе је рекла да нас је добро чула и да ће још размислити. Сад смо још на неком премишљању – рекао је Кон.

Према његовим речима, јасно је да морају да се спрече контакти, што се пре свега односи на ноћне клубове и “места где се дуго седи и разговара”. Најбоље би било, како каже, донети меру забране рада ноћних клубова, а резултати пооштрених мера могли би да се виде за две недеље.

– Белгија и Француска имају, рецимо, пад броја заражених. То не сме да нас завара јер нам предстоји зимска сезона. Зато би требало спречити ширење вируса које је највише присутно у ноћним клубовима. Након две недеље бисмо видели да ли би те пооштрене мера дале резултате – објаснио је Кон.

 

 

 

 

 

 

Извор: (Курир.рс/Блиц)

 

loading...