loading...
Здравље

Стигло упозорење! КО ИЗГУБИ ЧУЛО МИРИСА ИМА АНТИТЕЛА НА КОРОНУ! Обратите пажњу на ове ствари!

Четири од пет особа које су пријавиле губитак способности препознавања уобичајених мириса имају позитивне тестове на антитела, показује студија из Њујорка

Пацијенти оболели од ковида 19 који нису имали проблема са губитком чула укуса и мириса заправо су, за разлику од увреженог мишљења, имали знатно тежу клиничку слику, због чега су неки бивали прикључени и на респиратор! Истовремено, четири од пет особа које су пријавиле губитак способности препознавања уобичајених мириса имају позитивне тестове на антитела, што указује на благу и зато непрепознату инфекцију короном.

Ово је показала недавна студија на Клиници за оториноларингологију и хирургију главе и врата у оквиру Вандербилт универзитетског медицинског центра у Њујорку. А чињеницу да се губитак чула укуса и мириса чешће јавља код лакших пацијената, приметили су у пракси и наши лекари.

– У пракси се показало да људи који имају проблеме са чулом мириса и укуса имају лакше клиничке слике. Тај симптом се обично јавља код млађих особа. Чешћи је проблем са мирисом, јер се чуло укуса брже враћа. Имали смо и младе људе који су након враћања чула укуса и мириса имали осећај смрада, а било је и пацијената који због тога уопште нису могли ни да једу. Међутим, то је пролазно, али су потребна понекад два-три месеца да се пацијент у потпуности опорави – прича за Курир др Галина Јоковић, специјалиста ОРЛ у КБЦ „Драгиша Мишовић“, која је у ковид систему.

Др Јоковић каже да корона улази кроз нос и лепи се на мирисни део слузнице.

– Вирус насели слузницу носа и крене да се размножава. Научна истраживања још нису дала званично објашњење зашто се губи мирис. Могуће је да вирус има неке рецепторе који се вежу баш за тај део слузнице и уништава тај мирисни епител. Такође, могуће је да се вирус веже за мирисне нерве и да ту мења њихову функцију – објашњава др Јоковић, која каже да је занимљиво да су научна истраживања показала, а било је таквих случајева и у пракси, да лакши пацијенти након болести могу имати проблеме са губитком меморије и са осећајем конфузује.

С друге стране, проф. др Душан Милисављевић, директор нишке ОРЛ клинике, каже за Курир да многе вирусне и бактеријске инфекције могу да доведу до губитка чула мириса:

– Међутим, нека истраживања показују да код коронавируса губитак чула мириса може трајати дуже. Примећено је и да пацијенти пријављују и да, када се чуло укуса врати, не осећају добро мирис ваниле, сирћета, парфема… Да им млеко мирише на бензин… А код чула укуса да, ако једу љуте папричице, имају осећај да једу нешто слатко. То значи да је дошло до патолошки измењеног чула мириса и укуса.

Нова истраживања Сваки пети неће имати симптоме

Свака пета заражена особа неће имати симптоме, али ће пренети вирус на знатно мање људи него неко са симптомима, показују нове студије.

– Проблем је што треба разликовати оне који кроз ковид прођу без симптома од оних који су у првим данима заразе, па им се симптоми још нису развили – изјавила је Крутика Купали са Универзитета Станфорд у Калифорнији. Истраживања су показали да је код асимптоматских особа 42 одсто мања вероватноћа да пренесу вирус него код симптоматских људи.

Горан Стевановић

Губитак мириса најпоузданији показатељ

Горан Стевановић, директор Инфективне клинике КЦС, указао је недавно на то да је ковид 19 болест која има сличне симптоме као многе инфекције, а да је губитак мириса и укуса један од најпоузданијих показатеља

– Реч је о болести која има сличне симптоме као све инфекције. Сем губитка чула мириса и укуса, нема поузданих показатеља за обољење – рекао је Стевановић.

 

 

 

 

 

Извор: Курир.рс