Србија

Стигло упозорење! Ово морате знати! НИКАКО НЕ ИГНОРИШИТЕ ОВЕ СИМПТОМЕ, после њих следи респиратор и отказивање органа!

Бројка која свима у Србији улива страх је број људи на респираторима који се драматично повећава из дана у дан.

За само 24 сата, у суботу на недељу, број људи на респираторима широм земље повећао се за 29, а данас имамо још 13, те сада укупно 119 пацијената не може самостално да дише.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Током првог таласа највише пацијената је било на респираторима 12. априла, њих 146. У наредном, другом удару забележен је рекордан број од 205 лица на респираторима 22. јула.

Ипак, како се широм Србије болнице попуњавају, те лекари истичу да су све теже клиничке слике пацијената, није искључено да ће и број људи на респираторима да расте наредних дана.

– Уопште нема старије популације, углавном су то пацијенти старости од 45 до 65 година. Наравно, има и понеки баш стар пацијент, али то су углавном они који су ту дошли из болнице, после неке операције, где им је и откривена корона. Али има доста младих који су занемаривали своје симптоме с високом температуром и онда су због погоршања завршили на механичкој вентилацији, са високим скором виђеним на скенеру – каже за „Курир“ анестезиолог асс. др Марија Миленковић, координаторка ковид болнице Бежанијска коса, која у регуларним околностима ради у Ургентном центру

Она додаје и да када већ дођу у закаснелом стадијуму пнеумоније, нема им много помоћи.

– Увек захтевају неки вид механичке вентилације, неинванзивне или инвазивне. Тренутно најмлађи пацијент који нам је на респиратору има око 40 година, а најстарији нам је од 86 – каже докторка Миленковић.

Др Миленковић истиче да онда следи и прогресија на друге органе.

– Све чешће је то удружено са срчаним тегобама, долази до различитих облика срчаног попуштања, на шта су, после оволико искуства, кардиолози већ навикли. Ту су и тегобе повезане с гастроинтестиналним трактом, нервним системом. Кад имате пролив, повраћање, главобоље, то су већ симптоми од других органа, а отежано дисање је од плућа – објаснила је она.

Додала је и да на респиратору креће отказивање органа.

– Респиратор је машина која помаже, али ту морате да будете седирани. И онда полако почиње мултиорганска дисфункција, почињу да отказују и други органи. Отказују бубрези, пацијент завршава на дијализи и, уопште, умањена је способност целог организма да се бори и реагује – истакла је она.

 

 

 

 

 

 

 

Извор: Блиц/Курир