Свет

СТРАНИ МЕДИЈИ ПОТВРДИЛИ: Ово је 46-ти председник САД (ФОТО/ВИДЕО)

Џо Бајден је освојио Пенсилванију и тиме добио 20 електорских гласова чиме је победник америчких избора, јављају страни медији.

Сада Бајден има 284 електорска гласа, а 270 је потребно за победу. Како преноси АП, на чије резултате се већина медија позива, Доналд Трамп је поражен и Џо Бајден ће бити 46. председник Сједињених Америчких Држава. Бајден је имао најмање 30.000 гласова више од Трампа у Пенсилванији.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Америко, почаствован сам што сте ме изабрали да водим нашу дивну земљу. Пут пред нама ће бити тежак, али вам ово обећавам – бићу председник свих Американаца – било да сте гласали за мене или не“, рекао је Бајден у саопштењу после проглашења резултата у Пенсилванији.

„Сада када је кампања готова, време је да бес и оштру реторику оставимо иза себе и ујединимо се као нација. Време је за Америку да се уједини. Ми смо САД и не постоји ништа што не можемо да урадимо, ако то учинимо заједно“, наводи се.

Многе мреже су такође прогласиле Бајдена за новог председника. Камала Харис ће тако постати прва жена потпредседница, и прва особа тамне пути на тој позицији, у историји Америке.

На ЦНН-у је водитељ Ван Џонс чак и заплакао.

Светски лидери почели су са честиткама, а канадски премијер Џастин Трудо је међу првима Бајдену и Харисовој пожелео добру сарадњу.

Иначе, Трамп је претходно отпутовао у свој голф клуб у Стерлингу, у Вирџинији, а претходно се на Твотеру обратио речима: „Добио сам изборе, убедљиво“, што је Твитер одмах означио као нетачну информацију.

ТРАМП СЕ НЕ МИРИ СА ОВИМ РЕЗУЛТАТОМ

Доналд Трамп не показује знаке попуштања, након што је Џо Бајден проглашен победником на америчким председничким изборима, преноси Гардијан.

„Сви знамо зашто Џо Бајден жури да се лажно представља као победник и зашто се његови медијски савезници толико труде да му помогну: не желе да се истина разоткрије. Једноставна чињеница је да ови избори још нису готови“,рекао је Трамп.

Ипак, чињеница је да су ови избори завршени. Коначни гласови ц́е се и даље бројати у десетинама држава, али у овом тренутку не постоји начин да се Трамп врати у председничку трку.

„Од понедељка ће наша кампања започети процесуирање нашег случаја на суду како би се осигурало да се у потпуности поштују изборни закони и седи законити победник“, рекао је Трамп.

Извор: Курир.рс