Србија

СТРАВИЧНЕ ПРЕТЊЕ СРБИМА: „Косовска војска треба да буде наоружана“

Фото: Јутјуб

Стручњак за безбедност Нуредин Ибиши рекао је да је Србија заинтересована за мир, али не и за пуноправно чланство у НАТО.

Он је оценио да Србија користи Русију за снабдевање оружјем, за шта је ове године имала буџет преко милијарду евра, објавила је Економиа онлајн.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Сада је Србија у партнерству за мир, али је не занима пуноправно чланство у НАТО, док с друге стране то све користи јер на неки начин неће типизирати борбену опрему наоружања, па се наоружава из Русије, Белорусије, Кине и Турске са оружјем које заправо припада руским произвођачима. У овом облику, са свом овом опремом и наоружањем, премашује буџет многих земаља у региону. Он је преко милијарду евра годишње″, рекао је Ибиши у интервјуу за Економиа Онлине.

Ибиши као бивше војно лице сматра да је „међународна заједница остала нема у вези са претећим изјавама из Србије“. Он је нагласио да косовска војска треба да буде наоружана јер Србија наставља да изводи маневре у близини границе.

„Не користимо ове могућности преко наших пријатеља, они за напад на српске локалитете покрећу питање у Савету безбедности, а ми нисмо у могућности да покренемо питање такве претње у Савету безбедности или у Европској комисији. Међународна заједница је у овом случају врло пасивно реаговала на ове претеће изјаве”, рекао је Ибиши.

Према његовим наводима нормално је да косовска војска треба да буде наоружана, јер није ствар само у наоружању, већ „Вучић наставља да изводи маневре у близини границе са Косовом где позива словенско братство“.

„Срећа је што овде имамо КФОР који омогућава развој капацитета КБС, али политичка страна и функционални аспект КБС морају бити далеко испред претњи које долазе из Србије. У поређењу са капацитетима и у овој фази транзиције, нормално је да још увек нисмо у фази партнерства за мир, иако смо оружана сила. И политика и функционални аспект би требало да буду много активнији у овом питању, јер имамо прилику да идемо у погледу наоружања и развоја капацитета у погледу обуке и стварних претњи које долазе из Србије”, рекао је он.

Ибиши каже да је ово само игра коју српски председник игра против Косова.

„То је његова методологија, он зна да игра и ми морамо да реагујемо. ЕУ и међународно војно присуство овде треба да покрену питање у Савету безбедности како би били на опрезу и позабавили се тим питањем, јер знају у којој мери то иде и враћа се назад, тако да не треба бринути”, поручио је Ибиши.

 

 

 

 

 

 

Извор: Косово Онлине