Свет

СТРАВИЧНЕ ТВРДЊЕ! Свет у неверици: Рат између Турске и Русије је НЕИЗБЕЖАН! Ево шта следи!

Амерички институт за истраживање рата упозорава да је могућност од директног војног сукоба Русије и Турске веома велика

Институт за проучавање рата (ISW) основан је 2007. године и представља анализе главних аналитичара политичке и војне акције у свету.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Улога института је широм света дефинисана као контроверзна, јер с једне стране чланови института тврде да су независни и нестраначки и да адекватно и непристрасно анализирају међународне војно-политичке односе. С друге стране, постоје многи сигнали да неке од извештаја вашингтонска администрација користи за наметање агресивне америчке спољне политике.

– Русија и Турска подржавају зараћене стране на супротним странама три сукоба – у Сирији, Либији и Нагорно-Карабаху – и такмиче се за утицај у Црном мору и Средоземљу. Руско-турска конкуренција није нови феномен, али је ескалирала пошто су обе земље усвојиле амбициозније спољнополитичке циљеве и прошириле свој регионални утицај у протеклој деценији – пишу аналитичари ISW-а.

Према експертима ISW-а, турска војна интервенција и Ердоганова агресивна политика у областима попут Либије, Сирије и Нагорно-Карабаха довешће до „неизбежног“ војног сукоба између две земље.

Извештај института „прогнозира“ да ће до сукоба између Турске и Русије доћи у врло блиској будућности, а према мишљењу аналитичара, Крим би могао постати катализатор за овај будући рат. Ердоган агресивно говорио о Криму и одбија да призна његову независност, тачније да је Крим део Русије.

Политиколози описују ове агресивне турске поруке као прелазак црвене линије, а руско „политичко“ затишје по том питању је „темпирана бомба“.

Војни аналитичари кажу да су шансе Турске против Русије готово никакве. Анкара нема ни технологију наоружања, ни финансијску независност одбрамбене индустрије која Ердогану омогућава да извуче било какву војну корист од будућег сукоба. Међутим, аналитичари указују на акције Анкаре на Кавказу, тврдећи да је то покушај дестабилизације руског утицаја у региону и наметања новог играча у трговини оружјем, које су, незванично, до сада око 80 одсто обављали руски добављачи.

– Недостатак јасне руске позиције на Кавказу последњих месеци један је од разлога агресивне акције Анкаре у региону – наводи Институт за проучавање рата.

Међутим, војни стручњаци и политиколози који раде за ISW кажу да „агресивно, радикално обраћање Анкаре Криму не значи нужно да ће Турска предузети било какву војну акцију“. Њихова процена заснива се на чињеници да ће у таквим околностима Турска претрпети велике губитке.

Истовремено, Анкара у руци држи још један адут, а то је пролаз који би могао да затвори пут од Црног мора до Медитерана.

Ово је важан пловни пут не само за Турску већ и за Русију, јер преко ње руска војска контролише ситуацију у Сирији, и позиционирана је у Средоземљу где контролише џихадистичке терористичке организације, док Турска неке од њих подржава. Исто важи и за ситуацију у Либији.

– Било да руско-турска конкуренција деескалира преговорима или ескалира кинетички, имаће дубоке и трајне ефекте на Блиском Истоку, у Северној Африци и на Кавказу. – закључује ISW.

Важно је напоменути да се ISW у политичким круговима сматра „вашингтонским јастребом“ и да се институт финансира од донација које у великој мери долазе из америчких војних компанија.

 

 

 

 

 

 

Извор: Информер.рс