Издвајамо Православље

СУТРА ЈЕ СВЕТИ АПОСТОЛ МАТЕЈ: Сматра се заштитником банкара и цариника, а ово су ВЕРОВАЊА и ОБИЧАЈИ…

Српска православна црква и верници сутра славе Матијевдан, славу посвећену Матеју Јеванђелисти.

Матеј је био Јеврејин и богати порезник (цариник). Сакупљао је приходе на путу који је од Капернаума прелазио из Галилеје у Сирију.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Порезници нису били омиљени у народу, који их није ценио и држао их је за корупмиране и обредно нечисте.

Матејев живот се променио када га је Исус Христ позвао да га следи, а касније га је Христ уврстио међу 12 апостола.

Наоружан божанском силом, проповедао је хришћанство и исцељивао болесне, изгонио ђаволе, лечио губаве и васкрсавао мртве.

Матеј је био очевидац и сведок Исусовог живота и земаљске смрти, васкрсења и узношења на небо.

Апостол је, по пријему Светог Духа, прво проповедао јеванђеље у Палестини, у Јерусалиму и околини.

По одласку из Јерусалима проповедао је хришћанство у Македонији, Сирији, Етиопији… На крају је стигао у земљу црнаца људождера и у граду Мирмени, где је обратио неколико људи у Христову веру, поставио је свог сапутника Платона за епископа, а саградио је и малу цркву.

Матеј је крстио људождере, међу којима и опседнуту жену људождерског кнеза и његовог сина, које је исцелио од злих духова.

Кнез Фулвијан се прво обрадовао, али га је убрзо ђаво нахушкао и он се разгневио на апостола јер га је народ заволео и оставио своје старе богове и поверовао у Исуса Христа. Фулвијан је тада одлучио да убије Матеја.

Матеју се јавио Бог рекавши му да буде неустрашив уз обећање да ће бити с њим у невољама које следе.

Кнез је посао четири војника да га ухвате, али када су дошли до цркве, обавила их је тама и једва су успели да се врате назад.

Фулвијан је затим послао још више војника, али када су дошли до храма, Матеја је обасјала тако јака светлост да они нису могли да гледају у његовом правцу, па су се уплашили, побацали оружје и побегли.

Фулвијан је, међутим, прогледао само телесним очима, али је у души остао зли људождер и ковао је план да спали Матеја, који је то прозрео и рекао му: “Мучитељу умиљати, зашто не приводиш крају оно што си намислио о мени? Чини што ти Сатана метну у срце, а ја сам, као што видиш, готов да све претрпим за Бога мог”.

Онда су Матеја разапели на земљи, прекрили га грањем и прућем и залили смолом, па запалили, али га ватра чудом није дотакла и остао је жив и неповређен.

Тада се Матеј помолио Богу и завршио свој земаљски живот, а кнез је наредио да се његово тело стави у оловни сандук и баци у море.

Матеј се, међутим, јавио Платону и рекао му где је сандук са телом, па је епископ Платон отишао и изнео сандук.

Када је то видео, кнез се преобратио у хришћанство и узео име Матеј, оставио светску славу служио је цркви до смрти.

Најпотпуније и најпрегледније јеванђеље

Матеј је јеванђеље написао на јеврејском језику, а убрзо је преведено на грчки и тако је стигло до нас. Матејево јеванђеље је имало највећи утицај у раном хришћанству јер посебну пажњу посвећује Исусовим речима и науци и јер је најпотпуније и најпрегледније. Каже се да Матеј никада није јео месо, него се хранио поврћем и воћем.

Заштитник банкара и порезника

Матеј се сматра заштитником цариника, порезника, банкара и рачуновођа. Слава свети Матеј, Матијевдан, распрострањена је међу Србима у Херцеговини. Управа царина Србије обележава Матијевдан као своју крсну славу од 2001. године.
Кнез је затим лично са свом војском кренуо да ухвати Матеја, али када му се приближио обасјала га је јака светлост и он је ослепео. Фулвијан молио Матеја да му врати вид, што је овај и учинио.

Извор: Мондо.рс