Србија

СВЕ СЕ ЗАТВАРА ВЕЧЕРАС У 21 САТ: Ако до 1. децембра нове мере не дају резултате, следе још ДРАСТИЧНИЈЕ, а можда и ПОЛИЦИЈСКИ ЧАС

Вечерас ступају на снагу нове мере које је донела Владе Србије – сви објекти услужних делатности, осим апотека, бензинских пумпи и ресторана који имају доставу, затварају се у 21 сат.

Ова мера је орочена на две недеље, односно до 1. децембра, а ако се епидемиололшка ситуација до тада не смири, прете нове, још драстичније мере. Кључна мера која је донета у недељу на седници Владе односи се на скраћење радног времена кафића, ресторана, клубова, продавница, биоскопа, позоришта и осталих. Радно време локала скраћено је по трећи пут и сада они могу да раде до 21 сат уместо до 23 сата како је било до јуче.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Како је навела премијерка Србије Ана Брнабић, скраћење радног времена орочено је на две недеље па ће се после тог периода евалуирати резултати постигнути овом одредбом. Уколико број заражених почне да опада, мере ће бити укинуте, а ако број заражених настави да расте – мере могу бити и пооштрен

Премијерка Србије поново је нагласила јуторс да уколико се мере не буду поштовале, Србији прети потенцијално још пооштравања мера.Тако је могуће и обавезно ношење маски на отвореном, као и додатно скраћње радног времена угоститељских објеката, а као крајња мера могућ је и полицијски час!

Што се прве две тиче, за то се већ дуже време залажу поједини чланови Кризног штаба – др Предраг Кон више пута је говорио да би маске требало да буду обавезне и на отвореном као што су рецимо шеталишта, те навео пример Кнез Михаилове улице у Београду, а што се тиче евентуланог новог радног времена угоститељских објеката, оно би могло да буде скраћено на 18 часова.

У Београду се укида ноћни превоз

Секретаријат за јавни превоз донео је данас одлуку о привременој обустави рада линија у ноћном превозу путника од сутра увече, односно од ноћи између 18. и 19. новембра. Одлука је донета у складу са наредбом Градског штаба за ванредне ситуације на територији Града Београда, а којом је свим угоститељским објектима, продавницама, трговинским центрима и другим малопродајним објектима, позориштима и биоскопима, приређивачима посебних и класичних игара на срећу и другим објектима забрањен рад од 21 до 5 часова, наведено је у саопштењу овог секретаријата. По укидању донетих мера, превоз на ноћним линијама ће бити поново успостављен, а о чему ће Секретаријат за јавни превоз благовремено информисати грађане.

Подсетимо, осим ових мера које вечерас ступају на снагу, у Србији важи и обавезно ношење маски у затвореном простору, али и на отвореном уколико није могуће одржавати дистанцу већу од 1,5 метра (редови испред пошти, банака и слично), као и забрана окупљања више од пет особа.

У помоћ поштовању свих мера и ових нових и ових старих стигле су коначно и измене и допуне Закона о заштити становништва од заразних болести. Тиме ће и контрола и кажнајвање бити подигнути на знано виши ниво.

Извор: Курир.рс/Блиц