Регион

СВЕ ШТО ЈЕ ИМАО ДАО ЈЕ НАРОДУ: Ово је једини иметак МИТРОПОЛИТА АМФИЛОХИЈА

Један од најмоћнијих људи Српске православне цркве митрополит Амфилохије преминуо је од последица корона вируса, а данас ће бити сахрањен у крипти Саборног храма у Подгорици.

А ко је био владика Амфилохије, најбоље говоре његова дела.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

А могао је митрополит Амфилохије бити шта год је пожелио, а он је некада давно још на Светој Гори казао, „Ристо Ћиров, биће српски поп“, а био је светионик, и сидро, и једра и прамац, био је Црној Гори свануће након комунистичког безбозничког мрака, био је спасење и остаће нада. „Не плачемо ми данас за њим, но за нама без њега“

Овоземаљско чудо и живот Риста Радовића почео је на Божић 1938. године у селу Баре Радовића у Доњој Морачи, гдје је рођен као пето од петнаесторо дјеце Ћира и Милене Радовић. Прва знања стечена у манастиру Морача, у тешко послератно атеистичко време, ширио је у Београду, а касније и у Паризу, Берну, Риму, Атини… Велики утицај на њега оставио је велики богослов Свети Јустин Ћелијски, али и светогорски отац Пајсије.

Митрополит Амфилохије од личног овоземаљског богатства поседовао: библиотеку са неколико хиљада књига, коју је завештао манастиру Стањевићи, и преко 40 књига и студија чији је аутор, одежде и панагије које је купио или добио на поклон и пар старих ципела са пробушеним ђоновима, у које је уметао картон да му не буде хладно.

Извор: Курир.рс