Свет

Свет у неверици! ТРАМП ОПТУЖИО СРБЕ ДА СУ ГА ОПЉАЧКАЛИ НА ИЗБОРИМА! Ево шта се крије иза свега!

Америчка изборна драма није могла да се заврши, а да се Срби не нађу међу јунацима. У новом чину актуелни председник Доналд Трамп, који и даље не признаје победу ривала Џоа Бајдена, за главног антагонисту бира компанију за бројање гласова „Dominion Voting System“ коју је оптужио за помагање у „изборној крађи“. Заплет је даље водио све до Балкана, када је откривено да су софтвер на који се амерички председник обрушио направили српски инжењери.

Трамп је на Твитеру тврдио да је укупно 2,7 милиона његових гласова приписано Бајдену, а да је у 28 држава у којима се користи систем „Доминион“ најмање 435.000 његових гласова отишло демократском кандидату. Према његовим речима само у Пенсилванији пребачено је 221.000 његових Бајдену, док је наводно избрисано 941.000 његових гласова.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

То што Трамп није понудио доказе за своје оптужбе није спречило отварање пандорине кутије дезинформација и полуинформација на друштвеним мрежама. Десничарска теорија да у компанији „Доминион“ учешће имају Клинтонови и неки од истакнутих демократа у Конгресу, и да је она део велике завере да се избори опструирају главна је тема на Твитеру, углавном међу Трамповим присталицама који су и иначе склони ширењу непроверених тврдњи.

Теорија је стигла и у традиционалне медије, па се тако водитељ Трампу наклоњеног “Фокс Њуза” Шон Патрик Хенити укључио у актуелну расправу, подсећајући да је „спорни“ софтвер погрешно пребацио 6.000 гласова демократама у округу Антрим у Мичигену и да је слична ствар забележена у Џорџији. Ове информације ће се испоставити као лажне, али је Хенити ипак сматра „да би та проблематика требало да се детаљно испита“.

Међутим, амерички медији који су спровели „фект-чекинг“ оптужби Трампа и његових присталица дошли су до закључка да „Доминион“ машине нису опструирале изборе и да су коришћене у само два од пет округа у Џорџији и Мичигену где су забележени проблеми у пребројавању гласова.

Али пре него што се позабавимо чињеницама и расплетом драме, кратко ћемо анализирали лик Срба у овом узбудљивом поглављу.

„Делови кинески, софтвер српски“

„Доминион“ је канадска компанија, са седиштем америчког дела у Денверу. Прави машине за гласање, као и софтвер који помаже владиним званичницима да организују и прате изборне резултате. Компанија има представништво и у Србији и запошљава тим наших програмера одговорних наводно управо за „спорни“ софтвер.

Како је својевремено писао магазин „PC Press“, компанија је основана почетком 2003. а један од оснивача је Србин који се школовао у Канади. Још пре четири године запошљавала је више од 250 људи, од чега је више од 50 било у развојном центру у Београду, махом инжењера са београдских факултета ЕТФ и ФОН.

Из београдског представништва тада су рекли да је пред њима не баш једноставан захтев и да уређаји које морају да осмисле захтевају много анализа и труда.

– Поред тога што морамо да испунимо специфичне захтеве које је поднела нека група грађана, стриктно морамо да пазимо и на то да се нови метод и уређај за гласање уклопи у све норме и интегрише у наш систем – рекли су тада представници компаније из Београда.

За увођење лика Срба у причу побринула се новинарка „Њузмакса“ и извештачица из Беле куће Емералд Робинсон.

завере да се сруши Трамп или је то употребила као прилог тврдњи да систем не ради како треба.

Шта кажу чињенице?

„Бостон“ пише да је Трамп своје тврдње о софтверском проблему са бројањем гласова засновао на анонимним коментарима његових присталица и теоријама завере контроверзне групе Куанон (енг. QАнон). Доказа о масовним изборним преварама и проблемима са „Доминион“ системом – нема.

– Постоји само „шачица“ проблема која су резултат људске грешке и која укључују технологију гласања, а не сам софтвер – рекао је Еди Перез, стручњак за технологију гласања на Институту ОСЕТ, нестраначкој непрофитној организацији за истраживање и развој изборне технологије.

Институт ОСЕТ помогао је у надгледању више од 1.000 пријављених проблема широм Америке од дана избора. Перез је рекао да му није познато ниједан системски проблем везан за софтвер „Доминион“ који би утицали на погрешно приказивање резултата.

– Технички проблеми су током гласања ове године били рекордно ниски, јер су се изборне процедуре поштовале пажљивије него иначе – рекао је професор Универзитета у Ајови и стручњак за историју гласања Даг Џонс.

„Ројтерс“ се осврнуо на лажне тврдње да је систем „Доминион“ коришћен само у шест савезних држава у којима је Трамп поднео тужбу због наводне крађе гласова. Истина је да је систем коришћен у 28 држава и да је у већини њих Трамп заправо победио.

Што се тиче оптужби да је „Доминион“ систем „украо“ победу за Бајдена у Мичигену и Џорџији, „Њујорк Тајмс“ разашњава да је овај систем коришћен само у два од укупно пет округа у којима је било проблема са бројањем у ове две државе. Ни у једном од ових пет округа софтвер није утицао на пребројавање гласова – у три је до проблема дошло због људске грешке, а у два због проблема са софтвером друге компаније.

 

 

 

 

 

Извор: Блиц.рс