Свет

СВЕТ У ШОКУ! Стравичне тврдње: Ердоган стоји иза терористичких напада у Бечу

Стручњак за безбедност Џевад Галијашевић оценио је да је инспиратор најновијих терористичких напада у Бечу, као и у Паризу, турски председник Реџеп Тајип Ердоган, те да Европа није посветила довољну пажњу безбедносној провери повратника са сиријског ратишта.

„Најлакше би било да све те нападе припишемо карикатурама једног сатиричног магазина или да кажемо да је у питању свађа која се дешава на релацији Истанбул-Беч-Париз. Међутим, ствар је много озбиљнија. Ердоган је особа која је инспирисала младе муслимане да праве терористичке акције и да `заводе ред` у туђој кући“, рекао је Галијашевић за новинску агенцију Срна.

Према његовим речима, Ердоган је проблем ЕУ и оних који желе у ЕУ.

„Његове везе са `Муслиманским братством`, оријентација ка рату, његово ратовање на Блиском истоку, у Либији, Сирији, Ираку, ратовање на Кавказу у Нагорно Карабаху, гдје шаље радикалне исламисте, слање такозваних мигрантских таласа ка Европи је у ствари слање његових војника овамо“, упозорио је Галијашевић.

Он је констатовао да је проблем Европе што је своју одбрану оријентисала на НАТО, а безбедност покушала интегрисати у оквиру заједничких пројеката ЕУ.

„Тиме је ослабила националне безбједносне агенције, а није створила ефикасан заједнички систем одбране и безбједности“, додао је Галијашевић.

Иза наведених напада, истакао је он, јасно стоје радикални ислам и матрица тероризма, али овај пут не у виду неке организације попут Ал Каиде, Исила или сличне организације, већ политичара са великим ресурсима, везама у „Муслиманском братству“ и везама у свијету тероризма.

Галијашевић је подсетио на Ердоганов захтев да исламофобија буде изравната са антисемитизмом, те његово оправдавање убистава невиних људи по улицама Париза увредљивим карикатурама „Шарли Ебдоа“.

„Дакле, то су бесмислице. Ислам се тако не свети. Онда би Французи и Аустријанци требали на улицама да убијају насумично муслимане због ових догађаја и да кажу – то вам је за то“, истакао је Галијашевић.

Наводећи да ће се пре или касније сви у Европи морати суочити са тим да Ердоган доноси општу нестабилност, готово ратно стање у континуитету, Галијашевић је оценио да турски председник то ради јер му је земља у кризи, валута на најнижем нивоу, а пали су и бруто друштвени доходак, индустријска производња и спољнотрговинска размена.

„Он кризу рјешава изазивањем сукоба у цијелој Европи, Азији и Африци“, закључио је Галијашевић и додао да је сада Европа дошла на ред.

Као посебан проблем Галијашевић види то што је Европа потценила лошу имиграциону политику и што су слабе безбедносне процедуре према повратницима са сиријског ратишта.

„Такви ратници су неконтролисано улазили под именом `мигранти`, назвали смо то мигрантским таласом, а у ствари је ријеч било о џихадистима Исила и Ал Каиде„, закључио је Галијашевић.

 

Извор: Срна

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ

КАЛЕНДАР

новембар 2020.
П У С Ч П С Н
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30