Србија

ТУГА! Сахрана митрополита Амфилохија: Сви се најежили од Иринејеве беседе: ЦГ добила 3 јерарха!

Земни остаци блажанопочившег Митрополита црногорско-приморског Амфилохија биће сахрањени данас у крипти Саборног Храма Христовог Васкрсења у Подгорици.

Иринеј позвао Вучића да говори

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Како Тањуг преноси председник Александар Вучића добио је позив од патријарха Иринеј и замолио га да говори данас на сахрани митрополита Амфилохија.

Још увек није познато да ли ће председник уважити позив патријарха.

Литургија и даље траје, а око Саборног храма се окупља и пристиже непрегледна колона људи, која ће се у мимоходу опростити од митрополита Амфилохија, када буде завршена литургија.

Како јављају наши саговорници, тренутно је испред храм пар десетина хиљада верних грађана.

Његошеви потомци дали читуљу

Јутрос је у новинама осванула читуља митрополиту Амфилохију, коју су дали потомци лозе Петровић-Његош са Цетиња и из Подгорице.

– „Покољења дјела суде!“ Радуј се, честити владико, суду свога претходника кога си уздигао до свеца – написали су породице Ђорђија и пок. Мирка Петровића-Његоша.

Почела литургија

Патријарх српски иринеј служи литургију у Храму Христовог Васкрсења у Подгорици.

У Храму тишина, сузе и тихи јецаји. Међу присутнима је и прослављени репрезентативац Дејан Бодирога.

У Саборни храм управо је стигао патријарх Иринеј који је одао почаст преминулом митрополиту и спрема се да почне литургију.

Члан председништва БиХ Милорад Додик такође је стигао у Храм како би одао пошту Амфилохију, као и амбдсадор Србије у Црној Гори Владимир Божовић.

Мандатар за састав нове Владе Црне Горе Здравко Кривокапић и председник Скупштине Црне Горе Алекса Бечић такође су у Храму Христовог Васкрсења у Подгорици.

Царевић и Јокић пристигли у Храм у Подгорици

На сахрану Амфилохије дошли су председници Општине Будва и Котор, Марко Царевић и Владимир Јокић, председник Скупштине општине (СО) Будва Крсто Радовић.

Саборни храм не може да прими количину људи која покушава да уђе и узме последњи благослов од свог пастира.

„Ђедо стижу твоји“

Верници су од раног јутра похрлили ка Подгорици да свог вољеног Ђеда испрате на последње путовање.

Организованих полазака било је из многих градова широм Црне Горе, а путеви ка Подгорици, где ће Амфилохије бити сахрањен, од јутрос су преплављени аутомобилима.

Од раних јутрањи сати пред Саборни храм у Подгорици пристижу људи из свих крајева Црне Горе да одају последњу почаст блаженопочившем митрополиту Амфилохију.

Током читаве ноћи испред Храма је било море људи који су чекали да се опросте од свог митрополита.

Сахрами ће присуствовати и председник Србије Александар Вучић, који је синоћ допутовао у Подгорицу.

Свету заупокојену литургију са почетком у 9 часова служиће Њагова светост Патријарх српски Иринеј уз саслужење више епископа Помесних Цркава.

У наставку Свете литургије биће служено опело, након чега ће тело блаженопочившег Митрополита бити положено у гробницу у крипти Саборног Храма Христовог Васкрсења, коју је Владика за живота себи припремио.

 

 

 

 

 

 

Извор: Курир.рс