Србија

Ударна вест! КРИЗНИ ШТАБ ХИТНО ЗАСЕДА ДАНАС У 11 ЧАСОВА! Чекају нас нова ограничења!

Кризни штаб одржаће седницу данас у 11 часова.

Једна од тема могли би да буду кафићи и клубови. Строжа мера, када је реч о угоститељским објектима била би потпуно затварање, чему се противе и челници града Београда, док је блажа и извеснија варијанта да се њихово радно време скрати до 20 или 21 сат.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Да је време за нове мере нагласио је јуче и градоначелник Београда др Зоран Радојичић.

Време је и за појачавање контрола и за појачавање мера, мислим да је сад тренутак да уведемо нове мере, да их орочимо на одређени период, пратимо резултате и да се томе прилагођавамо – изјавио је градоначелник Радојичић.

Радојичић је истакао да је јавни првоз једна од тачака која носи своје ризике свуда у свету, али да није кључна

Наравно да превоз мора да функционише и већина грађана носи маске. Изменом Закона о заштити становништва од заразних болести повећаће се број надлежних који ће имати могућност и право да контролишу и кажњавају. Очекујем да ће те мере додатно утицати и на ситуацију у градском превозу и да ћемо тако смањити и тај мали број људи који не носе маске у возилима јавног превоза. Али јавни превоз није кључна тачка када је преношење вируса у питању, већ су то журке, ноћни клубови, места где се у затвореном простору без маске проводи више времена – рекао је Радојичић и додао да сви зато морамо дати свој допринос и одговорно се понашати.

Поред тога, епидемиолог др Предраг Кон најавио је и да ће се на седници Кризног штаба говорити о томе да зимски распуст буде у исто време за ученике у Војводини и централној Србији. Иако претходних дана то није била опција, није искључено ни да се евентуално размотри продужетак јесењег школског распуста, који је у току, како би се пресекло значајно ширење корона вируса по образовним установама.

Такође, мера којој су прибегле поједине локалне самоуправе попут Новог Сада, о затварању базена, спа и велнес центара, могла би да буде препоручена за увођење на територији целе земље.

Коначно, епидемиолози не крију ни да нису одустали од евентуалног обавезно ношења маске на отвореном, али у свим приликама.

 

 

 

 

 

Извор: Блиц.рс