Србија

Ударна вест! ПОТПИСАН ВАЖАН СПОРАЗУМ СРБИЈЕ И ФРАНЦУСКЕ! Ево о чему је реч!

Председник Србије Александар Вучић састао се данас са Франком Ристером, министром Француске за спољну трговину и економску промоцију.

У присуству председника Александра Вучића, министар финансија Синиша Мали и француски министар потписали су Споразум између Владе Србије и Владе Француске о сарадњи у области спроводења приоритетних пројеката у нашој земљи.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Председник Србије Александар Вучић казао је данас да му је велико задовољство што је данас разговарао с француским министром и захвалио му се што је усред епидемије дошао у Србију показао колико пријатељство Француске према Србији.

– Увек сте добродошли у нашу земљу. Велико хвала што сте у време најснажнијег таласа и напада корона вируса и на Србију и на целу Европу, дошли у Србију и показали колико је пријатељство француске државе, председника и владе према нашој земљи. Данас је потписан важан споразум, модернизоваћемо нашу електро-мрежу захваљујући посвећености Француске, Макрона и Ристера, али и нашим напорима. Пре краја следеће године крећемо у озбиљне грађевинске радове. Остаје нам много посла, тешког и напорног – казао је председник.

Вучић је рекао да смо успели да покренемо радове на аеродрому и додао да ће београдски аеродром убудуће бити савремено опремљен и модеран. Председник је додао да изградња метроа не решава само саобраћајне проблеме у главном граду, већ је то питање престижа и снаге једног града и једне државе.

Он се захвалио Макрону који је увек имао разумевање за српски народ и подсетио на његов историјски говор на Калемегдану.

Потписивању споразума и састанку присуствовао је и амбасадор Француске Жан-Луј Фалкони.

Министар Мали је истакао да је ово веома важан пројекат и да је вредан 581 милион евра. Он се захвалио и француском министру што се данас налази у Београду. Француска потврђује своје интересовање да подржи приоритетне, стратешке пројекте у Србији и да ангажује своја финансијска средства.

– Данас смо потписали веома важан споразум са владом Републике Француске, о сарадњи на реализацији приоритетних инфраструктурних пројеката. Конкретно мислим на пројекат изградње метроа у Београду, и на пројекат унапређења и повећања ефикасности електродистрибутивне мреже у нашој земљи – рекао је министар.

Француски министар је истакао да синоћ стигао у Београд и да му је било јако важно да је данас у Београду и да присуствује потписивању Споразума који је важан корак и етапа.

Ристер је, између осталог, рекао да ће студија изводљивости за метро у Београду бити готова следеће године.

Састанак је одржан у згради Генералног секретаријата председника Републике, саопштено је из службе за сарадњу с медијима.

 

 

 

 

 

Извор: (Еспресо.рс/тањуг)