Србија

УДРУЖЕЊЕ РАДНИКА НА ИНТЕРНЕТУ ПРЕДАЈЕ ЗАХТЕВЕ МИНИСТАРСТВУ ФИНАНСИЈА: Држава не сме да притиска фриленсере рупама у закону

„Порез може да се наплати тек када се успостави одржив, транспарентан и прецизан пореско-правни оквир радника на интернету.

Удружење радника на интернету предаће своје захтеве Министарству финансија сутра у подне. Како у Удружењу за Стартит Дневник кажу, примарни захтев је почетак преговора са Министарством.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Најпре ћемо захтевати обуставу тренутне наплате и све будуће поступке по неодрживом и неадекватном пореско-правном третману за физичка лица која су до сада примала дознаке из иностранства. Наш став је да тек када се успостави одржив, транспарентан и прецизан пореско-правни оквир радника на интернету и када се јавност упозна са њиме, тек од тог тренутка се може вршити наплата пореза и доприноса наших колега”, кажу у Удружењу.

Подсетимо, порез који фриленсери треба да плате на приходе из иностранства је 20 одсто. Уз то се плаћа 25,5 процента за ПИО и 10,3 за здравствено осигурање. У Удружењу сматрају да је спорно да Пореска управа наплати заостале порезе за претходних пет година, а посебно доприносе, с обзиром на то да су фриленсери тек у децембру прошле године добили могућност да користе услуге ова два фонда.

„Држава не сме да користи сопствене рупе у закону и чињеницу да Пореска управа није реаговала по сличном питању све до сада, те да данас намеће потпуно нереалне намете десетинама хиљада људи у нашој земљи, већ треба да заједно са представницма нашег Удружења и тимом експерата пронађе најбоље решење за обе стране.”

Решења која су до сада стигла фриленсерима наводе суме од неколико десетина хиљада евра дуга за порез. Међутим, сви ти сучајеви покренути су још летос, док у јавности за сада није познат ниједан случај покренут након саопштења Пореске управе.

Међутим, проблем није само пореско дуговање, које је према мишљенима бројних фриленсера неправедно. Треба решити свеукупан статус фриленсера и увести их као појам у све законе који се тичу регулисања радних односа.

„Наш тим стручњака већ ради на формулисању конкретних предлога за решење проблема — у питању је, наравно, сложен процес који мора узети у обзир много чинилаца, јер желимо да поступимо одговорно и према колегама и према друштву у целини, и интересују нас дугорочна и одржива решења.”

Извор: Петар Пауновић/startit.rs